07.12.2023

Продавачите на фермерското изложение са доволни от купувачите

Купувачите приемат разходката сред щандовете като преживяване
Продавачите на фермерското изложение в етнографския комплекс „Стария Добрич”, което се провежда всеки четвъртък, са доволни от купувачите през летния сезон. Добавят, че имат редовни клиенти, с които вече се познават. Дори приемат и поръчки за изпълнение.
„Определено се купува, но в по-малки количества. От друга страна хората не се ограничават в избора”, казва представител на фирма „Азер” от село Белоградец, Варненско. На въпрос как се оправят фирмите при намалено потребление, отговорът е, че вече става въпрос на оцеляване. Фирмата предлата овче, краве и козе сирене. „В последно време се купува повече овче сирене, което е с цена 23 лв за кг, а кравето и козето е 20 лв за кг”, добавят продавачите.
Най-много купувачи има на щанда, който предлага тиквички, домати, зелени салати, зелен лук, пресни магданоз, копър и други подправки. Лукът е 1,50 лв връзката, а доматите са по 5 лв.
„Доволен съм от фермерския пазар определено. Местните хора купуват по-малки количества, защото всяка седмица сме тук. Но добричлиите, които живеят зад граница, и си идват за през лятото на гости при мама и татко или на почивка, купуват повече”, казва Хинчо Хинев, който отглежда 160 кошера в село Преселенци. ”Не съм повишавал цената на меда от миналата година, на нито един вид. Средно 1 кг мед излиза от 13 до 15 лв. Разнообразието е голямо – букет, горски, лавандула”, добавя той. Хинев каза, че не е продал тазгодишния мед, предлаганите цени на едро били за 3,50 лв за кг. „И капка мед няма да дам, себейността на меда за кг е 5 лв минимално”, категоричен е производителят.
„Има купувачи. Все повече се търсят тениските и ризите с шевици, които предлагаме. Купуват ги и за малки, и за големи. Най-често се купуват за подаръци. Особено на изложенията в Балчик и Алчена, които бяха това лято, чужденците масово купуваха за подаръци”, доволна е Емилия Димитрова, собственик на ателие „Еми Стил”.
„Предлагаме сезонни плодове – ябълки и круши. Цената на ябълките е 2 лв., на крушите – 3 лв. Изнасям около 40-50 кг плодове и ги продавам за няколко часа”, каза представител на фирма „ЕкоАгро”.
Купавачите не се притесняват от по-високите цени, залагат на това, че продуктите са пресни и български. „Освен това да посетиш фермерското изложение, да се видиш с познати, да купиш прясна стока, си е преживяване”, добавят добричлии.
Тази година фермерското изложение имаше „изнесени дни” в Балчик – на Дамбата, и в курорта „Албена”.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email