07.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Провали се заседанието на Националния съвет на БСП, обясниха го с лошото време

Провали се заседанието на Националния съвет на БСП. То бе насрочено за 11:00 часа вчера, но не можа да събере кворум. От пресцентъра на социалистите разпространиха информация, че има различни причини това да се случи – лошото време в страната, отказ да се регистрират членове на Националния съвет, които са присъствали в залата на „Позитано 20“, с цел провал на участието на БСП в предстоящите избори.
БСП свика Национален съвет, на който депутатите от парламентарната група на коалиция „БСП за България“ да направят отчет за свършеното от тях в 48-ото Народно събрание. Партийният форум също така трябваше да определи график за провеждането на общински и районни конференции за номинации за депутати, както и на областни съвети за подреждане на листите по райони. Очакваше се и повече яснота за коалиционната формула за участие в предстоящите парламентарните избори.
По-рано вчера членовете на НС на БСП Кирил Добрев и Костадин Паскалев заявиха, че над 60 делегати са отстранени от състава на конгреса на БСП, който ще се проведе следващата събота и неделя.
„Няма токова нещо категорично. Какво значи отстранени делегати? Делегатите са си същите, но те постоянно другарите спекулират и хвърлят в публичното пространство такива партенки, да ги наречем“, коментира Попов за БНР.
Костадин Паскалев се надяваше да се уточни делегатския състав на конгреса на БСП, а по повод отстранените, по думите му, делегати коментира:
„Това е противоуставно, защото съгласно устава те могат да бъдат отстранявани, само ако са напуснали земния си път, ако са напуснали партията и са в трайна невъзможност да вземат участие в партийния живот. Няма такива ситуации с тези хора, които са отстранени“, отбеляза Паскалев.
Кирил Добрев поясни, че ситуацията е скандална:
„Конгресът може да направи всичко. Те, моите колеги, които днес по всички студия обясняваха, че тази тема не е актуална, мога да им кажа само, че конгресът може да закрие БСП. Има такива функции. Може и да отнеме правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател, така, че от Конгресът може да се очаква всичко и да бъдат под напрежение следващата седмица“.

Print Friendly, PDF & Email