18.06.2024

При повишаване интереса на пътниците, БДЖ може да пусне бърз влак Добрич – София

Ако интересът на пътниците по направление Добрич – София се повиши, БДЖ – Пътнически превози, има готовност да осигури директен бърз нощен влак. Това стана ясно от получен отговор от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на зададен въпрос от народния представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев.
В момента жителите на Добрич, които пътуват за София, се прекачват на Повеляново на бързия влак Варна – София. Това създава големи неудобства за пътниците в обикновените купета от първа и втора класа особено в късните часове. Изключение са само спалните вагони, които директно биват прикачвани за директния влак от Варна към София.
Според Гвоздейков, към момента разработването на директна линия на влака Добрич – София ще бъде неефективно поради неголемия брой пътници, използващи този вид транспорт. В писмото си той уточнява, че участъкът Повеляново – Кардам е неелектрифициран, а Повеляново – София е с изградена електрификация, което предполага, че за целия маршрут от Добрич до София трябва да се осигури дизелов локомотив, което е финансово нерентабилно за БДЖ.
Транспортният министър сочи и още една възможност за бърз влак по линията Добрич – София – смяна на дизеловия локомотив с електрически на гара Повеляново, което обуславя престой от 30 минути за технологични операции. Според него, този вариант с използването на два локомотива отново е нецелесъобразно и икономически неизгодно.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email