19.06.2024

При акция на дирекция „Вътрешна сигурност“задържаха служител на ГДБОП за шпионаж

„За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван, контролиран“, каза главният секретар на МВР Живко Коцев

Служител на ГДБОП е задържан за шпионаж в полза на Русия. Това потвърди пред журналисти в Пловдив главният секретар на МВР Живко Коцев. Той добави, че действията на въпросния служител са наблюдавани в продължение на месеци:

Акцията по задържането е резултат от съвместната дейност на ДАНС, ГДБОП, Софийска градска прокуратура и дирекция „Вътрешна сигурност“.

„За съжаление се касае за служител на МВР, който е наблюдаван, контролиран. Потвърждавам, че се касае за шпионски действия. Но на този етап ще се въздържа от повече коментари“, каза Живко Коцев, който уточни, че след края на процесуалните действия ще бъде даден брифинг.

Разследването на показното убийство на  Мартин Божанов – Нотариуса продължава, подчерта още гл. комисар Живко Коцев. Има иззети записи от мястото на убийството, ще се извърши и проверка на твърденията за частен клуб за магистрати, управляван от убития:

„Предмет на проверка е. Ще се изясни и целият този детайл, който се споменава в общественото пространство, че се посещава само от определен кръг лица с членски карти. Вярвайте, ще се разпитат толкова лица, колкото са необходими. Дори и към днешния ден има съвещание. Телефоните ще се дадат също да се изследват на партньорска служба, така че много отговорно и активно работим със Софийска градска прокуратура“.

Малко по-късно стана ясно, че след акцията в ГДБОП по сигнал за шпионаж, паралелна акция има и в  Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС), предаде NOVA, като се позова на свои източници.

Към момента няма данни за задържани. Оттам отказаха всякакъв коментар дали участват в спецоперацията в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

По-рано през деня започна операция и в ГДБОП по разследване за шпионаж, където има задържан служител, потвърди главният секретар на МВР.

Предполага се, че той е предоставял служебна информация на руски гражданин. Става дума за бивш дипломат в Руското посолство в София, но обявен от България за персона нон грата.

Print Friendly, PDF & Email