27.05.2024

Приключиха техническите проверки на машините за гласуване на балотажа

Министерството на електронното управление е приключило с техническите проверки от удостоверяването на устройства за машинно гласуване за балотажите в неделя, съобщиха от ведомството.

Експертите продължават работата по техническото оформление на доклада.

Министерството е в непрекъсната връзка с Българския институт по метрология и Българския институт за стандартизация, като е създадена оперативна организация за своевременното завършване на процедурата в рамките на вчерашния ден.

За балотажите за кметските избори тази неделя в избирателните списъци са включени 6 038 052 избиратели, като са добавени и тези, които са придобили и придобиват изборни права. Такива са например навършилите пълнолетие към датата 5 ноември.

От списъците се изваждат хора, загубили избирателни права между двата тура. Сред тях са например починалите.

В 4 кметства в неделя ще се явят трима претенденти, тъй като вторият и третият  са с равен брой гласове. Това са селата  Сухозем в община Калояново, Драгаш войвода в Никопол, Добрина в община Провадия и Васильово в Тетевен.

Гласувалите по настоящия си адрес отново са вписани да гласуват по него и тази неделя.

В избирателните списъци за гласуване на втория тур са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Те не могат са гласуват на постоянния си адрес и нови заявления за гласуване по настоящ адрес не се подават.

Print Friendly, PDF & Email