19.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Привърженици на „Възраждане“: Опитаха погром над Народното събрание

Привърженици на партия "Възраждане" се опитаха да проникнат в парламента през парадния вход, а малко по-късно и през служебния. , Снимка: Дарик

Премиерът Кирил Петков обяви пред БНР, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор
Привърженици на политическа партия „Възраждане“ опитаха погром над Народното събрание по време на обявения за мирен протест срещу зеления сертификат. Събралото се на площада пред парламента опитаха да влязат през парадния вход на сградата на която пише „Съединението прави силата“. Малко по-късно те атакуваха служебния вход на парламента.
След два опита за щурм към сградата на Народното събрание част от протестиращите срещу зеления сертификат се отправиха на протестно шествие. Част от тях отидоха в района на Министерския съвет, но основното ядро на протеста се събра пред сградата на Министерството на здравеопазването.
Там започна среща между депутати на „Възраждане“ и представители на протеста с министъра на здравеопазването Асена Сербезова и главния държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Те настояха да се направи работна група, в която да са представени всички гледни точки, а не само на специалисти, които подкрепят ваксинацията.
Междувременно от МВР посочиха, че 8 служители на полицията са пострадали. Четирима от тях са с натъртвания в областта на ребрата. Двама имат болки в областта на ребрата и един в областта на корема. Един униформен е получил задух по време на притискането от тълпата.
„Много съжалявам, че в момента съм под карантина, иначе аз бих бил в момента на площада да разговарям с протестиращите“. Това каза в интервю за предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ премиерът Кирил Петков:
„По принцип уважавам формата на протест, защото това е начин да се изрази несъгласие с нечия политика, въпросът е в тази форма на протест да не пострадат невинни хора и от протестиращите, и от хората на реда. Съжалявам, че има няколко пострадали човека“.
Премиерът обяви за БНР, че в петък, когато изтича неговата карантина, кани 10 представители на протестиращите на разговор:
„Темата, която трябва да дискутираме, не е нещо друго освен има ли по-конструктивни мерки, които те имат идея да дадат как да управляваме следващата Covid вълна и увеличаването на ваксинацията, което за мен е основополагащ начин да преодолеем следващата криза, която идва за съжаление в най-къс порядък. Това, което бих призовал, е просто да ме изчакат до петък“.
„Това, което ми се вижда, че може да бъде направено, е да бъде направена работна група. След като ми изтече карантината, аз имам бустерна доза, бих седнал да си говоря с тези хора и да изработим нов модел“, каза министър-председателят Кирил Петков пред bTV, коментирайки протеста пред парламента.
Петков обясни, че мерките на правителството отсега нататък ще се определят по възможността на болниците да приемат пациенти и броя на интензивните легла в здравната система.
Премиерът беше категоричен, че зеленият сертификат няма да бъде отменян, но изрази тревога, че болниците няма да имат капацитет, за да посрещнат по-голям брой заразени с Covid-19.
Той каза, че ако над 80% от интензивните легла бъдат заети, ще се наложи да бъдат взети допълнителни мерки.
Петков допълни, че приоритет на правителството е учениците да учат присъствено, но компромиси със здравето на хората няма да се правят:
„Фазите са 50%, 60%, 70% и 80% на интензивните легла. Вече, когато се стигне до ниво 80%, тогава ще дадем едноседмична ваканция, но няма да бъде продължително онлайн обучение, защото резултатите показват, че онлайн обучението не дава добри резултати, на които едно време се надявахме“.
Подробности на стр.7

Print Friendly, PDF & Email