18.06.2024

Премиерът Николай Денков ще обсъжда в Давосдезинформацията и икономическата несигурност

Швейцария е готова да домакинства мирна конференция на световните лидери за Украйна, на която няма да бъде поканена Русия

Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност ще обсъжда премиерът Николай Денков в Давос, където започна годишното издание на Световния икономически форум.

По традиция през януари политическият и бизнес елит, както и влиятелни неправителствени организации – се събират в швейцарския курорт, за да обсъдят ключовите глобални предизвикателства.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски са сред ключовите говорители в днешните панели от Световния икономически форум. Още вчера Зеленски започна работните си срещи в Швейцария, като се очаква да проведе и редица двустранни разговори в Давос, където ще участва в един от панелите на световния форум. Сред останалите гости са президентът на Франция Еманюел Макрон, държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън. Има и сериозно представителство на китайски делегати.

В програмата на акад. Николай Денков, който ще представлява България на форума, е предвидено участие в един от важните панели. Ключов въпроси в него ще бъдат дезинформацията, екологичните рискове и несигурността пред икономиката – теми, които заедно с горещите конфликти по света, притесняват най-вече икономистите и финансистите. Именно те прогнозират трудна година и все по-разделен свят на Глобален Юг и Глобален Север.

Швейцария е готова да домакинства мирна конференция на световните лидери за Украйна, на която няма да бъде поканена Русия. Това беше обявено след среща в Берн на двамата президенти – Виола Амерд и Володимир Зеленски:

„Отворени сме за участие на всички страни по света, които признават суверенитета и териториалната ни цялост. Правете си изводите кой няма да бъде поканен.

Определено бихме искали страните от глобалния Юг да присъстват. Китай играе голяма роля в света и затова много искаме той да участва в нашата формула за мир, ще видим“, каза Зеленски.

Кога ще се проведе такава среща на върха вчера не беше обявено.

Print Friendly, PDF & Email