07.12.2023

Премиерът Денков преди посещението си във Виена: Искаме да обясним на Австрия, че е по-добре България да е част от Шенгенската зона

Необходимо е политическо решение за Шенген, заяви пред Аджерпрес от своя страна министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску

България не очаква днес да получи отговор от Австрия за отпадане на ветото срещу приемането на България в Шенген. Това заяви министър-председателят Николай Денков преди срещите си вчера в австрийския парламент, а по-късно и с австрийския канцлер Карл Нехамер.

Това, което целим с визитата, е да обясним на австрийското общество, а от там и на австрийските политици, че за тях е по-добре България да е част от Шенгенската зона, каза още Денков.

„Защо е по-добре – защото така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко миграция в Европа и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност, така че това са аргументи, които са кратки, ясни и ние ще ги обясняваме, докато бъдат чути“, заяви премиерът.

Австрия обяснява наложеното вето с мигрантския наплив, според Виена и по маршрута през България. По думите на Денков обаче едва 2% от пристигащите в Австрия мигранти са преминали през българска територия.

В програмата на посещението на премиера във Виена е и среща с президента на обединението на австрийските индустриалци Георг Книл в опит да убеди австрийския бизнес в подкрепа за българското членство в Шенген.

„Знаете, австрийският бизнес е изключително добре представен в България, дори по неофициални данни е номер 1. Тези компании също страдат затова, че имат затруднения в движението. Така че се надяваме и те да чуят нашите аргументи и да успеят още по-убедително да ги разкажат на австрийските граждани“.

Николай Денков очаква на срещата на върха на ЕС през декември да бъдат отчетени всички гледни точки, които се отнасят до разширяването на Шенген, и допълни, че ЕК отчита много високо напредъка на България в прилагането на антикорупционните политики, което от своя страна е условието на Нидерландия да се откаже от своето вето за приемането ни в Шенгенската зона.

Необходимо е политическо решение за Шенген. Това заяви пред Аджерпрес от своя страна министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Тя съобщи, че страната обсъжда с Австрия темата за присъединяване към пространството без граници, предаде БТА.

„Има контакти с австрийската страна на всички равнища и този диалог се води не само от нас, но и от нашите партньори от Европейския съюз. Имаме подкрепата на няколко държави. Видяхте, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство е в дневния ред на дискусиите на няколко европейски лидери, обсъждаме и с испанското председателство на Съвета на Европейския съюз“, каза Одобеску.

Австрия вече няма проблем с Румъния, но все още твърди, че Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано. Що се отнася до България, тя продължава диалога с Нидерландия и трябва да направи някои спешни реформи в съдебната система. Това заяви вчера в интервю за телевизия Б1 (B1) министърът на вътрешните работи Каталин Предою. Попитан дали България не е воденичен камък в тази ситуация, той отговори:

„Всички страни, включително Австрия, отбелязаха, че в момента Румъния няма проблеми с нелегалната миграция. В момента страната ни има много силна подкрепа. Що се отнася до проблема с България, той не е генерален. И за България има подкрепа сред страните членки по отношение на Шенген. Вярно е, че страната е в по-интензивен диалог с Нидерландия, във връзка с редица реформи, които трябва да направи в съдебната система в най-близък период. Тази глава е затворена за Румъния от миналата година. В този момент вече нямаме проблеми за обсъждане по отношение на правосъдието или граничния контрол. Всички са съгласни, че покриваме тези критерии. Предстои да видим какво ще бъде състоянието на преговорите между Нидерландия и България в близко бъдеще“.

Според министъра още е рано да се каже дали приемането на България и Румъния в Шенген ще бъде гласувано от Европейския съюз през декември, но испанското председателство планира да го включи като точка от дневния ред на заседанието на Съвета по правосъдието и вътрешните работи.

Print Friendly, PDF & Email