19.06.2024

През тази седмица у нас трябва да дойде първият медицински хеликоптер

Български екип от пилот и инженер заминава за Италия. Идната седмица те трябва да се върнат оттам с първия медицински хеликоптер, който ще се включи в системата на спешната помощ в България. Ако всичко мине по план, на 31 януари хеликоптерът ще кацне у нас.

Здравният министър Христо Хинков потвърди, че още тази сряда първият медицински хеликоптер ще кацне в страната. Хеликоптерната площадка на столичната болница „Света Екатерина“ е сред първите, които ще посрещат спешни случаи по въздух, предава NOVA.

Първоначално летателната машина ще изпълнява полети само в светлата част на денонощието. Очакванията са в края на февруари да започнат и първите дежурства по оказване на спешна помощ.

В напреднала фаза е изграждането и на други площадки в страната. Намеренията на здравните власти са до средата на 2026 година до всяка точка на страната да достигат линейките по въздух.

„Имаме къде да се настани хеликоптерът, който ще дойде сега. До края на годината ще дойде още един. Всичко върви по план“, каза министър Хинков. Той не уточни кога ще бъдат пуснати и другите хеликоптерни площадки. Хинков допълни, че в това отношение няма забавяне.

Print Friendly, PDF & Email