12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът разпуска Народното събрание в четвъртък, изборите 2 в 1 – на 14 ноември


Президентът Румен Радев обяви кога ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство. Това ще се случи на 16 септември, четвъртък, в изпълнение на конституционните правомощия, обявиха в съобщение от президентската институция вчера.
Преди дни държавният глава заяви, че ще разпусне парламента максимално бързо, а изборите ще бъдат 2 в 1 на 14 ноември.
„По този начин ще спестим и пари на хазната, и най-вече времето на хората. Явно, че двете кампании – за Народно събрание и за президент и вицепрезидент ще текат едновременно. Аз съм привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели“, допълни тогава Радев.
По думите му „президентската кампания ще бъде още един ориентир за българските избиратели и за това кои партии и политици работят за бъдещето и кои бранят корупционните схеми“.
„Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняване на корупцията от българските институции и да работи прозрачно и отговорно в интерес на българските граждани“, каза още президентът.
Очакваше се това да се случи малко, след като беше дадена отсрочка, за да може парламентът да гласува бюджета.
Това стана в петък (10 септември), когато депутатите приеха единодушно на второ четене актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г.
Тя предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, основно за мерки във връзка с COVID кризата.

Print Friendly, PDF & Email