29.11.2023

Президентът Радев сезира Конституционния съдза „енергийната вноска“ върху руския природен газ

„С това си действие президентът на България се обяви като защитник на „Газпром“, в разрез с българския национален интерес“, контрира финансовият министър Асен Василев

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

Това съобщава прессекретариатът на държавния глава.

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция.

И още: Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито.

Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Отбелязано е също, че държавите-членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“.

В същото време при отношенията на държавите членки на ЕС с трети страни се прилага Обща митническа тарифа, която се определя от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкциите на ЕС също не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения.

Държавният глава вече изрази позиция, че решението на българския парламент води до неприемлив риск за декапитализация и фалит на структуроопределящо за българската енергетика дружество, каквото е „Булгартрансгаз“, и това е допълнително основание той да упражни своето правомощие да сезира Конституционния съд, се посочва в съобщението от прессекретариата на президента.

България въведе такса за пренос на руско синьо гориво през своя територия в средата на октомври. Унгария и Сърбия реагираха остро срещу решението, което повишава цената на природния газ за двете страни с 20 лева на мегаватчас.

Президентът Румен Радев вече заяви, че решението на парламента крие неприемлив риск за фалит на „Булгартрансгаз“:

„Започналото примирение в обществото ни с некомпетентни и скандални решения дава все по-голяма увереност на управляващите, че могат да правят каквото си искат не само вътре, но и навън – да погазват европейски норми, сключени вече договори, да се бъркат в суверенни решения на други държави. Това решение ще доведе до декапитализация на „Булгартрансгаз“ и неговият фалит“, коментира президентът.

Това е един от мотивите президентът да сезира Конституционния съд. Според Румен Радев въвеждането на новите налози върху вноса и транзита на природния газ през България нарушава редица положения в основния закон.

Нарушени са принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободна стопанска инициатива. Държавите членки на Евросъюза са в митнически съюз помежду си и има забрана за мита между страните, както и за едностранно налагане на всички такси с равностоен на мито ефект.

При отношения с трети страни се прилага обща митническа тарифа, определена от Съвета по предложение на Европейската комисия. Режимът на санкции срещу Русия не предвижда държавите членки да налагат самостоятелно допълнителни ограничения=

Първите постъпления от таксата, наложена върху руския газ, ще пристигнат на 14 ноември, каза министърът на финансите Асен Василев. Той направи изявление във връзка с решението на президента Румен Радев да сезира Конституционния съд по повод на тази вноска.

Според Василев „президентът не защитава интересите на България и това е срам за президентската институция“.

Миналата седмица премиерът Николай Денков отхвърли твърдението, че дружеството „Булгартрансгаз“ ще фалира заради въвеждането на новите такси:

„Със сигурност не е заплашен от фалит. Чух я тази версия, но тя няма основания. Нека да влезем в технологията, когато проведем първите разговори и с представителите на Европейската комисия, Унгария и Сърбия. Нашата теза е, че това е задължение, което възниква по отношение на „Газпром“, а не по отношение на тези държави или пък на „Булгартрансгаз“, коментира Денков.

Вчера финансовият министър Асен Василев отправи остри реплики към президента Румен Радев. Според Василев държавният глава не защитава националния интерес, след като сезира Конституционния съд за таксата за пренос на руски газ.

Той каза, че действието на президента не спира изпълнението на закона и първите постъпления от наложените 20 лева за транзит на мегават час руско синьо гориво ще постъпят на 14 ноември:

„С това си действие президентът на България се обяви като защитник на „Газпром“, в разрез с българския национален интерес и с политиката на България към Европейския съюз така, както тя се провежда от нашето правителство. Това е срам за президентската институция“.

„Лукойл“ е подал коригираща декларация за размера на дължимите от компанията данъци, но тя е отхвърлена от НАП, съобщи още Асен Василев.

На въпрос откъде се появи сумата от 500 милиона лева, дължими от компанията, за която заговориха депутати от ГЕРБ и ДПС, Василев обясни:

„Единственото нещо, което се доближава до тази сума, е коригиращата декларация на „Лукойл“. Както казах, тя е подадена на база натрупани загуби преди 2021 година, но НАП са отхвърлили въпросната коригираща декларация и както 2021-2022 година „Лукойл“ си плащаха данъците, така ще продължат да си ги плащат и сега“.

Print Friendly, PDF & Email