22.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът: Не бива да се насажда недоверие в изборния процес

Румен Радев реагира по повод напрежението около ЦИК заради решението за сумарно вписване на хартиените и машинните бюлетини
Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес, за това призова президентът Румен Радев пред медиите. Той бе гост на тържествената церемония по дипломиране на млади медици в Медицинския университет в София.
„И без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде“, допълни държавният глава.
По повод напрежението около Централната избирателна комисия заради решението й за сумарно вписване на данните от хартиените бюлетини и машините в изборните протоколи, и последвалата оставка на Цветозар Томов като говоритгел на ЦИК, президентът Радев беше категоричен: „Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа“.
„Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие. Очаквам повече прозрачност. Нека да не обезличаваме допълнително машинното гласуване“, допълни той.
Държавният глава коментира и други актуални въпроси. Според него служебното правителство е постигнало най-големия напредък към еврозоната – подписването на Меморандума за производство на евромонетите. Той обаче уточни: „Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни към еврозоната”.
„Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката и както се представят решенията на много от проблемите”, обясни Румен Радев. Той уточни, че влизането в банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване, а на доверие, прозрачност, откритост и реални постижения.
Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за еврозоната, се дължи на предишни управленски решения. „Убеден съм, че влизането ни в еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват, защото досега плащаха винаги цената на всички реформи на некомпетентните и користни политически решения, но това, което прави служебното правителство, въпреки заварената криза и въпреки заварената тежка инфлация, е една много стабилна основа, на която следващото редовно правителство ще може здраво да стъпи и да има с какво да прецени и да реши кога и как ние наистина да се присъединим към еврозоната“, заяви още Радев.
За трагедията с откритите мъртви 18 мигранти край Локорско президентът е на мнение, че случаят ясно е показал, че правораздавателните органи в България трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията с трафик на мигранти. „Показателно е, че в други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор, а при нас, трафиканти, заловени от органите на МВР, но получили споразумение с прокуратурата, получават до пет месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления”, смята държавният глава.
Във връзка със „самохвалството за нулева миграция преди години“ Радев подчерта: „Тази нулева миграция означава политика на снишаване, на бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик. Тогава беше масово преминаване на границата безпрепятствено, още по-безпрепятствено преминаване през територията на страната към Лъвов мост. Спомняте ли си какво представляваше Лъвов мост по време на т.нар. нулева миграция ”.

Print Friendly, PDF & Email