15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Президентът на 24 май: България винаги е вървяла напред чрез просвета, имаме повод за оптимизъм

Държавният глава отдаде почит на творци, книжовници и хора на словото пред паметника на Светите братя Кирил и Методий в София
България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност. Имаме повод за оптимизъм. Това каза президентът Румен Радев, след като положи цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.
„Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ – създаването на собствена писменост. Трябва да помним, че преди повече от 1 100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователни направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието“, допълни той.
Румен Радев отдаде почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете са създали българската държава на духа, от която и днес и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.
„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави държавният глава.
Начинът за отваряне на европейския път на Северна Македония минава преди всичко през София. Това каза още президентът Румен Радев преди съвместното отдаване на почит на България и съседната държава към делото на светите братя Кирил и Методий.
То идва след споразумение в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.
Радев подчерта, че на случая с блокадата на София към Скопие се гледа с голямо внимание от Европейския съюз.
„България e страната член на ЕС и това означава много и ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на ЕС . Най-важното е България като такъв отговорен член е да не допуска в съюза да бъдат внесени нови проблеми. Начинът за решаване на всички проблеми, начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от Република Северна Македония минава преди всичко през София”, каза Румен Радев.
„24 май е един от най-светлите ни национални празници – Ден на българската азбука, просвета и култура. Ден на писмеността ни и на словото – символи на силата, непоклатимостта и устрема на българския дух и на непреходната ни национална идентичност“. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по повод 24 май – Деня на българската писменост и култура.
„Българската азбука е неоспорим принос на средновековна България в световната цивилизация. Повод за гордост и самочувствие е, че именно тя свързва толкова много народи с духовната сила на писмеността, с българските букви, отразяващи нашия неповторим културен код, мъдростта, опита и знанието на нашия народ, трупани през вековете. Безспорна е и ролята на писмеността и словото за запазването на българската държавност, за нейното отстояване в преломни исторически моменти и за утвърждаването й през вековете“, посочва министър-председателят.

Print Friendly, PDF & Email