16.04.2024

Президентът на 19 февруари: Малцина са така обичани като Левски, нуждаем се от него и днес

В пантеона на българската свобода и независимост има много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски, може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на Свободата не само в робските години, ние се нуждаем от него не по-малко и днес, век и половина след неговото обесване.

Това заяви президентът Румен Радев в словото си по време на откриването на изложбата „Изповедта на Апостола“:

„От Левски пазим едно тефтерче, кратки писма и кичур коси, но непримиримият Дякон е единственият съдник, пред който всички българи се чувстваме равни. Той продължава не само да ни сочи кривиците, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази Република, която остава блян за поколенията българи“, каза още речта си държавния глава.

Президентът откри мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“, посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола на Свободата.

„Днес Левски е това, което знаем за него, и което ще завещаем на децата си, затова е особено важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото, и особено на младите хора“, беше категоричен президентът.

И още: „За мен е чест и привилегия да открия днес новата специална мултимедийна експозиция „Изповедта на Левски“. Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии, животът и делото на революционера и човек Васил Иванов Кунчев, ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари, и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Дякона“, каза още Радев.

Print Friendly, PDF & Email