19.06.2024

Президентът на Еквадор освободи всички заложници, държани в затвори в страната

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа обяви, че са освободени всички заложници, които бяха държани в различни затвори в страната. Пленяването им е част от безпрецедентна криза, предизвикана от организирани престъпни групи.

В социалната мрежа Екс президентът на Еквадор поздрави участниците в операциите по освобождаването на общо 175 надзиратели и други служители, които бяха пленени в седем затвора. По случаите предстои разследване.

Насилието в Еквадор ескалира след бягството от затвора на известен наркобос и нахлуването на въоръжени мъже в телевизионно студио по време на излъчване. От 9 януари страната е в извънредно положение с вечерен час. По улиците на големите градове бяха разположени армейски патрули.

Президентът Даниел Нобоа обяви „война“ на престъпните банди, свързани с трафика на наркотици, за да възстанови сигурността. Арестувани бяха над 1100 души в 24 провинции.

От Вашингтон окачествиха нивото на насилие като ужасяващи и обявиха, че американски експерти ще подкрепят на място борбата с престъпността. САЩ ще разширят обмена на разузнавателна информация и ще търсят начини да държат престъпниците отговорни за действията им, подчертаха от Държавния департамент.

Print Friendly, PDF & Email