24.06.2024

Президентът на Гърция разпусна парламента, изборите са насрочени за 21-ви май

Предизборната кампания вчера бе в църквите, където на литургия бяха лидерите на партиите и кандидатите за депутати

С указ на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу парламентът на страната е разпуснат и са насрочени избори за 21 май. За 1 юни е предвидено първото заседание на новите депутати с полагане на клетва. Така Гърция вече официално е в предизборен период, в който всички министри остават на постовете си, с изключение на вътрешния.

В началото на кампанията кандидатите за новия парламент вчера бяха на църква, защото е празникът на свети Георги, отбелязван и от въоръжените сили на страната,

Предизборната кампания вчера бе в църквите, където на литургия бяха лидерите на партиите и кандидатите за депутати. Поводът бе Гергьовден, който гръцката православна църква отбелязва на 23 април.

Всички църкви в южната ни съседка са празнично украсени, а тези, които имат храмов празник привличат много вярващи. Опашки имаше за поклонение пред иконата на Свети Георги. На островите се провеждаха шествия на брега на морето с молитви за здраве на моряците.

В армията също тържествено се отбеляза вчерашния празник.

Именници в Гърция бяха Георгиос и Георгия, които посрещат гости през целия ден. Пече се традиционното гергьовско агне за здраве на имениците.

Print Friendly, PDF & Email