04.10.2023

Президентът Зеленски призова за отмяна на ограниченията за износ на зърно от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за отмяна на временните европейски ограничения върху украинския износ на зърнени култури за пет държави, сред които и България, наложени до 5 юни.

От Киев отново поискаха от съюзниците още оръжия, за да отблъснат руските сили и предупредиха, че очакваната контраофанзива може да не даде бързи резултати.

Говорител на украинската армия потвърди, че продължават атаките към Бахмут, където от месеци се водят тежки сражения, но руснаците не са превзели града. Лидерът на наемниците от „Вагнер“ отново заплаши, че групировката му ще напусне Бахмут, ако не получи достатъчно боеприпаси.

Във вторник Денят на Европа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посети Киев, където подчерта, че Европа прави всичко възможно да отслаби военната машина на Москва. Там на Червения площад беше отбелязана 78-ата годишнина от победата над хитлеристка Германия. В речта си президентът Владимир Путин обвини западните глобалистки елити в опит да разрушат Русия. По думите на Путин бъдещето на Русия зависи от участниците в така наречената от него „специална военна операция“.

От външното министерство в Киев изразиха недоволство от присъствието на парада на чуждестранни лидери, като го нарекоха неморална и неприятелска стъпка. До Путин застанаха премиерът на Армения и президентите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Беларус.

Външният министър на Украйна предупреди да не се очаква твърде много от пролетната контраофанзива на армията. Ако не бъдат освободени всички територии, ще има още настъпления, каза Дмитро Кулеба пред германския вестник „Билд“. Той подчерта, че страната му ще се нуждае от значително повече въоръжение, включително модерни изтребители.

Представители на Русия, Украйна, ООН и Турция ще участват днес в Истанбул в среща за продължаване на т.нар. „зърнена сделка“.

Print Friendly, PDF & Email