22.07.2024

Представят неиздаван досега сборник-разкази на Яни Калиакренски в Каварна, Балчик и Добрич

Представят Неиздаваният досега сборник-разкази на Яни Калиакренски „Неизвестните“ (1943 г.), ще бъде представен на 10 ноември от 17.30 ч. Регионална библиотека „Дора Габе“.
През 2023 г. стават 125 години от рождението на Яни Калиакренски – писател, журналист и общественик, изцяло свързал живота си с Добруджанския край и радетел за свободна Добруджа.
Един от съвременниците на писателя – Печо Господинов, пише за неговото творческо верую: „Тази негова предана служба на Добруджа придава на разказите и ескизите му нещо от атмосферата на големите духовни водачи през Възраждането. Той няма време като тях да умува върху темите и да изглажда езика си – неговата цел далече над хвърля тези чисто формални въпроси. Той знае, че трябва да бъде убедителен, да трогне и възпламени сърцата – и това придава на творческата му дейност особено очарование.“
По този юбилеен повод, с подкрепата на община Каварна, Регионалната библиотека „Дора Габе“ в Добрич и на родолюбиви българи, бе издаден сборникът разкази „Неизвестните“ на Яни Калиакренски.
Интересна е съдбата на неиздадената приживе книга на Яни Калиакренски. През юли 1944 година областният инспектор на Дирекцията на пропагандата в Шумен Тодор П. Божинов дава разрешение за отпечатването на сборника разкази „Неизвестните“, написан през 1943 година, видно от титулната страница. Разразилите се политически събития и смъртта на автора водят до неговото забвение. Днес – осем десетилетия по-късно, той е обнародван. Сборникът – апотеоз на освобождението на Добруджа, синовен поклон пред паметта на всички онези безименни герои, двигатели на времето, в което изгрява свободата на Добруджа, включва разказите: „Идат“, „Сетен блян“, „Ние бяхме двама“, „Знамето“, „Другари“, „Момичето от Северна Добруджа“ и „Старият добруджанец“.
Това е четвъртата книга, която се издава в продължение на реабилитацията – обществена и литературна на Калиакренски, след сборника му с разкази „Добруджанци“ (2020), повестта му „Суша“ (2021) и сборника с разкази „Смехът на Добруджа“ (2022).
Изданието е с предговор от българския филолог и университетски преподавател проф. дпн Маргарита Терзиева от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, която споделя: „Книгата „Неизвестните“, която обединява кратки, емоционално наситени повествования за съдбата на хората от Южна Добруджа през 30-те и началото на 40-те години на миналия век, помага на читателя да открие директно анонсиране на важни за българите от този край събития. (…) Как българските семейства, старците и юношите в ученическа възраст реагират на тези събития – това е основната тема на отделните повествования. В тях се говори за битовите и социалните проблеми на героите, но те остават на заден план. Внушението е недвусмислено – свободата е важното, нетленното; тя доминира над всичко преходно и маловажно. (…) Събитията в неговите разкази, включени в книгата „Неизвестните“, са свързани с основната промяна в живота на българите от Южна Добруджа – усещането за възстановяването на загубената по време на румънската окупация българска идентичност през 1940 година. Всички ретроспекции – за боевете по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, за героизма и националния погром, за съхраняването на българщината, за съпротивата срещу духовната асимилация – само подчертават значимостта на решенията на Крайовската спогодба. Тя се превръща не само в териториален, но и в нравствен императив.“
Великолепните илюстрации към сборника отново са дело на известния наш художник и карикатурист каварналията Любомир Михайлов.
Идеята, съставителството и издаването са дело на Атанас Димитров – АтаДим.
Изданието е осъвременен вариант, съобразен с изискванията на съвременния български правопис, на неиздадения ръкопис от 1943 г. на Калиакренски, копие на който бе любезно предоставен от Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич.
Екземпляри от книгата ще бъдат предоставени безвъзмездно на всички читалища в Южна Добруджа, в областите Добрич и Силистра. Също така и на всички регионални библиотеки в страната, както бе направено последните три години и със сборника разкази „Добруджанци“, повестта „Суша“ и сборника с разкази „Смехът на Добруджа“.
Предстои „Неизвестните“ да бъде представен през в три добруджански града – Каварна, Балчик и Добрич.
На 8 ноември от 17.30 ч. в художествената галерия „Христо Градечлиев“ е представянето в Каварна.
На 9 ноември от 17 ч. в Художествената галерия е представянето в Балчик
На 10 ноември от 17.30 ч. в регионалната библиотека „Дора Габе“ е представянето в Добрич. ДТ

Print Friendly, PDF & Email