24.06.2024

Председателят на Европарламента Роберта Мецола: Трябва да се очаква положително решение за влизането в Шенген на България и Румъния

Според Мецола миграцията е особено чувствителен въпрос и изглежда решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие

Трябва да се очаква положително решение за разширяването на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС (до края на годината). Това заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в интервю за кореспондентите от Европейския нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Очаквате и заслужавате това от 2011 г., обърна се тя към българите и румънците. Надявам се и очаквам да има „приемливо решение“, поясни Мецола.

По нейните думи миграцията е особено чувствителен въпрос и изглежда решенията трябва да се търсят с мнозинство, а не с единодушие. Тя отбеляза, че пет години след внасянето на законопроектите, свързани с миграцията, ЕС не може да намери изход. Трябва да няма блокиращо мнозинство в Съвета на ЕС, уверена съм и съм оптимист, че ще се намери решение на тези въпроси, добави тя.

Поискахме списък на вътрешните гранични проверки в ЕС и се оказа, че са повече от очакваното. Вътрешните граници се затварят, защото политиката за охраната на външните граници не работи добре, коментира Мецола. Според нея, ако на външните граници се правят необходимите проверки на пътуващите, няма да има нужда да се възстановяват вътрешни граници. Решенията трябва да бъдат законодателни, а не политически, настоя тя.

Мецола заяви, че очаква много трудна кампания за изборите за евродепутати през юни догодина. Тя не бе сигурна дали отново ще има водещи кандидати за председател на Европейската комисия. Мецола даде висока оценка за работата на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Мандатът на Фон дер Лайен не беше лесен, тя е първата жена председател на комисията и се справи много добре, обобщи Мецола.

Тя съобщи, че отново ще се кандидатира за евродепутат и отбеляза, че първото заседание на новоизбрания парламент е насрочено за 17 юли догодина. Мецола предположи, че изборът на следващ председател на ЕК може да се отложи за следващата есен, както е било при преизбирането на Жозе Барозу за ръководител на комисията.

Според Мецола повечето днешни евродепутати ще продължат работата си и в новия мандат. Тя прогнозира, че центристите в бъдещия ЕП отново ще бъдат мнозинство.

Мецола изрази надежда до края на тази година да започнат преговорите за разширяването на ЕС. Ако Украйна и Молдова са готови, преговорите трябва да започнат, настоя председателят на ЕП.

Print Friendly, PDF & Email