31.05.2024

Председателят на Еврокомисията фон дер Лайен пристигна в Украйна за разговори със Зеленски

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски след нова вълна от руски въздушни удари по столицата.

Визитата на Урсула фон дер Лайен се осъществява в символичен ден, когато ЕС празнува трайния мир, установен след края на Втората световна война пред 1945 г., докато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с ежегоден военен парад. „Хубаво е да се върна в Киев, където ценностите, на които държим, се защитават всеки ден“, написа в Туитър Фон дер Лайен. Тя определи посещението си в този ден и като „знак за ключова и съвсем прагматична реалност: ЕС работи ръка за ръка с Украйна по много въпроси“. По време на визитата ще бъдат обсъдени подкрепата на блока за Украйна, както и напредъкът на страната по пътя ѝ към Общността. Комисията приветства решението на президента Зеленски отсега нататък Денят на Европа да се отбелязва и в Украйна.

Володимир Зеленски отбеляза, че е обсъдил последния кръг от санкции срещу Русия с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Киев.

На съвместен брифинг Зеленски благодари на Европейския съюз за готовността му да даде на Украйна „крайно необходимите боеприпаси, един милион снаряда за артилерия“.

Двамата също така обсъдиха и скоростта, с която тази помощ ще бъде доставена, тъй като според Зеленски тези боеприпаси вече са необходими на бойното поле.

„Всяка свалена терористична ракета, всеки успех на нашите войници в отблъскването на руската атака е доказателство, че можем да победим този агресор“, подчерта държавният глава на Украйна.

Тази нощ във всички украински региони беше обявена въздушна тревога. В Киев се чуха взривове. Местните власти съобщиха, че се е задействала противовъздушната отбрана на столицата. Русия изстреля 25 ракети срещу Украйна, съобщиха украинските военновъздушни сили. 23 от тях са били свалени.

Украинската столица беше събудена от въздушна тревога в 4 сутринта.

„По всички възможни канали се получава информация, че идват бомбардировачи и че има опасност от въздушна атака. На всяко съответно място има карта в мобилните приложения, която се оцветява в червено в зависимост от зоните, до които могат да достигнат ракети и в този момент трябва да се случи всеки един от нас към най-близкото бомбоубежище има информация за това къде да отидеш“, разказа колегата от БНР Ирина Недева, която участва в международна конференция в Киев.

„Днес сутринта прекарах точно два часа от 04:04 до 06:04 в съответното бомбоубежище, разбрах от колеги, че всъщност хората, които не успяха да слязат до бомбоубежището, са чували много ясно действията на украинската противовъздушна отбрана. Веднага след като са свалени ракетите, днес 15 от 15 са свалени, има и съответно сигнал с който се слага край на тревогата до следващата такава. На 9 май Украйна се готви много сериозни атаки от страна на Русия“.

Print Friendly, PDF & Email