15.07.2024

Предложенията на „Промяната“ са непрофесионални, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС

Няма да е честно да не отбележим, че голяма част от предложенията към нас – не са професионални. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС на извънредна пресконференция, представяйки свършената работа с ПП-ДБ върху съвместна управленската програма.

„Процесът, който следите последните три седмици има три стъпки – обща законодателна програма, синхрон по отношение на политиките и избор на адекватен екип, който да осъществява тези политики. Иска ми се да бъда любезен и започвам с благодарност за свършената работа, но тя е свършена на половина. Има да се свърши още много работа“, това каза той.

„По-голяма част от секторите от така наречената „програма“ имаме липса на цели сектори – европейско финансиране, грижа за децата, туризъм, най-голям проблем е породено от противоречието между сектора бюджет и финанси спрямо останалите сектори“, допълни Дончев.

„Състоянието на публичните финанси на България е изключително тежко. Свидетели сме на бюджет с рекорден дефицит – 6,4%, или 12 млрд. лв. Свидетели сме на това, че дългът, който трябва да бъде генериран до края на годината, ще бъде 13 млрд., или до 2025 ще достигне 70 млрд. лв, или 33% от БВП“, категорична бе Теменужка Петкова.

Тя подчерта, че от ГЕРБ са очаквали с голям интерес и нетърпение програмата на ПП-ДБ в частта финанси и бюджет.

„Очаквахме да видим решения и да чуем отговори на въпроси, които цялото българско общество очаква“, подчерта Петкова и добави, че е направена една декларация в „Ексел“, че ще имаме бюджет с дефицит от 3%, но никой не е казал как ще бъде постигнат той.

„България, освен проблем с бюджетния дефицит, има проблем и с ръста на инфлацията“, посочи тя и допълни, че от ГЕРБ не са успели да видят конкретни мерки, свързани с овладяването на инфлацията, който е сред основните проблеми България да не може да влезе в еврозоната.

„Друг важен проблем, на който не видяхме отговор – членството на България в ОИСР. Не можахме да видим каква е визията, какви са целите България да се присъедини към ОИСР“, съобщи Петкова и уточни, че няма политика по отношение на увеличаване на инвестициите и на растежа.

Според нея тази управленска програма в тази ѝ част не дава нито отговори, нито решения, тя предизвиква още въпроси.

Print Friendly, PDF & Email