27.09.2023

Преди да получи мандата кандидатът за министър-председател, разговаря за подкрепа с ДПС, БСП и ИТН

На вчерашна среща, която продължи около 15 минути, участваха лидерите на ГЕРБ-СДС – Бойко Борисов и на БСП – Корнелия Нинова, както и номинираната за премиер от първата политическа сила Мария Габриел.

БСП не даде отговор на ГЕРБ дали ще подкрепи формула за редовен кабинет „експертно правителство за една година управленски мандат“. Решение на Националния съвет на социалистите ще даде утре отговор дали БСП ще участва в експертно правителство.

По време на среща двете политически сили се сближиха за Шенген и за съдебна реформа, но се разделиха по отношение на размера на дефицита и по отношение на влизане на страната ни в еврозоната.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова дефицитът не може да мине под 3% от БВП, особено през тази година, тъй като според нея това би довело да орязване на социални плащания.

От своя страна Мария Габриел посочи, че еврозоната не е самоцел и може да се мисли за по-нисък дефицит и през 2024 г., като увери, че няма да има орязване на социални плаща.

„Ясно сме казали, че няма да бъдат орязвани социалните плащания. Това, което за нас е важно, е най-напред да видим как ще протече дискусията за Бюджета за 2023 г. Има вариант и за 2024 г. да се слезе надолу от дефицита, който очертахте и вече той да ни позволи значително да се доближим до целта еврозоната, но тя не е самоцел“.

Това, което обсъдиха още двете политически сили, беше за доставката на оръжие за Украйна. БСП запазва своята принципна позиция.

„Няма да отстъпим от това – държавата да изнася оръжия за Украйна“, подчерта Корнелия Нинова.

В отговор на това Мария Габриел обясни, че всяка една политическа сила, която може да попадне в това експертно правителство, има пълното право да запази своята идентичност и да не подкрепя подобна доставка на оръжие.

„Аз вярвам, че всяка партия може да запази идентичността си, без това да възпрепятства съставянето на правителство“.

След края на срещата Корнелия Нинова отбеляза, че „ГЕРБ могат да искат много неща, но месец и половина загубиха на България, сега не могат да ни поставят условия за два часа да им дадем отговор за подкрепа на първия мандат“. Тя подчерта, че месец и половина от левицата повтарят, че няма да вземат решение по този въпрос без вътрешно допитване.

Лидерът на БСП обясни, че това, че са седнали на една маса с ГЕРБ, вече го правят неведнъж:

„Това е готовност за разговор за търсене на работещ парламент и редовно правителство, като изход от кризите в България. Резултатът към днешна дата, не можем да го знаем какъв ще е, тъй като членовете на нашата партия не са се произнесли“, посочи още Нинова и съобщи, че в партията има различни мнения и има членове, които са и за, и против подкрепа на първия мандат.

Тя обяви, че ще бъде свикано Изпълнителното бюро на БСП, като се очаква днес да свикат и Националния си съвет, където ще вземат окончателно решение.

„Решението ще бъде взето от нашите членове, така че днесГЕРБ-СДС не може да получи окончателен отговор“, посочи Нинова.

Вчера следобед разговори за евентуална подкрепа за съставяне на мнозинство в парламента бяха проведени и с ДПС и ИТН.

Print Friendly, PDF & Email