27.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Предизборните митинги – при спазване на строги мерки заради коронавируса

Карантинраните ще гласуват с подвижни урни

Предизборните митинги за вота на 4 април ще се провеждат при спазване на противоемидемиологичните мерки. Това решиха депутатите като приеха окончателно текстове от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Първоначалното предложение беше митингите да са по правилата, които важат за кината, театрите и концертните зали, но от Обединени патриоти поискаха този текст да отпадне. Мотивът им беше, че няма как да бъде ограничен броя на хората, защото никой не може да изгони партиен симпатизант от мероприятие по време на предизборната кампания.

Избирателите, които са поставени под карантина заради коронавируса, ще гласуват с подвижни урни като ще трябва да се регистрират три дни преди изборния ден. Кристиян Вигенин от БСП предложи този срок да бъде намален на един ден, защото ситуацията е динамична, но мнозинството отхвърли идеята му.

ЦИК ще трябва да изготви правилата за гласуване в условията на пандемията, решиха още депутатите.

Според Тодор Байчев от БСП отсече, че не може ЦИК да изготвя правилата, а това трябвало да направи Националният оперативен щаб или здравния министър.

„ЦИК няма нужната компетентност и нужния капацитет да изготви здравния протокол, а това трябва да се направи от Министерския съвет“, отсече той.

Красимир Ципов от ГЕРБ обясни по време на дебата, че целта на промените в закона е единствено при спазване на Изборния кодекс да се даде възможност на избирателите да гласуват дори и ако са поставени под карантина.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email