05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Празниците предразполагат към заразяване с делта варианта на коронавирус

Инфекцията, хваната на време е напълно лечима
„Вълна от новия делта вариант на коронавирус ще тръгне в Шумен и региона след месец. Възможно е даже да има вече случаи. Твърдя го съвсем отговорно“, заяви пред БНР д-р Стоян Тодоров, един от лекарите с опит при лечение на ковид 19. Той беше началник на ковид отделение по време на пика на инфекцията в края на миналата и началото на тази година.
Лекарят отбеляза, че този месец има много религиозни празници и хората ще се събират, а Шумен е голям град с миграция на хора.
Отличително за новия вариант е по-голямата заразност. Рязко се вдига температура до 40 градуса. Симптоми са отпадналост, хрема, болки в гърлото.
„Важно е да се хване на време. В момента неизвестностите са по-малко, отколкото в началото на пандемията“, обясни д-р Тодоров.
Според него лекарите вече имат опит и ако пациентите ги потърсят още при първите симптоми и този вариант на ковид е напълно лечим.
По думите му я няма паниката и суетенето около болния, както в началото.
Срокът за лечение от 10 до 14 дни.
Д-р Тодоров поясни, че ваксината дава защита, но дали човек ще се разболее зависи от генетичната предразположеност и други фактори.

Print Friendly, PDF & Email