04.10.2023

Празникът на плодородието в Шабла обещава настроение

На 16 септември в Шабла ще се проведе поредното издание на Празника на плодородието. Началният час е 15 ч., а мястото на провеждане – Градският парк в града.
 Празникът цели приемственост в положената традиция да показваме даровете на природата и грижовността на стопаните, казват от общинската админстрация. „Основание за това ни дава Решение на Общинския съвет № 505 от 29.04.2014 г., което определи датата 14 септември за ежегоден празник на община Шабла. Този ден е свързан и с народните поверия, отбелязва се като „Кръстовден“ и бележи началото на есенния сезон, сеитбата и гроздобера. Ежегодно празникът се организира в първия неработен ден след „Кръстовден“.
По утвърдената традиция и тази година ще дадем възможност на всички местни и гостуващи ни производители да подредят свои щандове, а на самодейните колективи да участват в културната програма”, добавят от общината..
Събитието е с конкурсен характер и наградите ще бъдат поделени в няколко категории най-едри зеленчуци (лук, морков, тиква, диня, грозде, картоф, домат, капия и др.), най-добре аранжиран щанд, най-богат щанд, най-вкусни местни и национални ястия; най-характерен обреден хляб.
Специално жури под председателството на Ути Бъчваров ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи парични награди и грамоти.
В края на празника всички ще могат да опитат от вкусно приготвените ястия от Ути Бъчваров. ДТ

Print Friendly, PDF & Email