19.06.2024

Правят солна стая в СУ „Трайко Симеонов“

Солна стая ще бъде изградена в шуменското СУ „Трайко Симеонов“, съобщиха от училището.
Чрез модерна технология в нея ще се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг.
По време на процедурите в солната стая /халотерапия/ ще се разпрашават фини частици специална каменна сол. Стените и тавана на съоръжението също ще са изградени изцяло от пречистена морска сол, а подът ще е като „пясъчник“ от сол, в който децата ще играят.
Процедурите в стаята ще дадат възможност в най-голяма степен да бъдат редуцирани отсъстващите деца поради сезонни боледувания, като така ще се постигне непрекъснат и плавен учебен процес, обясниха от училището.
Съоръжението ще бъде използвано по график от възпитаниците на учебното заведение. Към момента там учат осем деца с хронични заболявания и 14 ученици с алергии, но съоръжението ще бъде използвано от всички възпитаници на училището.
Халотерапията е известен метод и за лечение на астма, бронхит, пневмонии, синузити, хъркане и др. Престоят в солна стая е подходящ и за справяне с козметични проблеми на кожата, като акне, екземи, псориазис, дерматити и др. Халотерапията благоприятства и обменните процеси в организма, намалява стреса и напрежението в мускулите, релаксира цялото тяло, увеличава жизнената енергия и имунитета.

Print Friendly, PDF & Email