18.07.2024

Правителството предлага нов меморандум на протестиращите земеделци

Правителството има готовност с основните точки в новия Меморандум, който предлага да бъде подписан със земеделските производители и очаква разговорите да продължат, за да бъде финализиран документът. Целта е максимално бързо да се отпуши процесът, който ще позволи на кабинета да подпомогне зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 година. Това обяви премиерът акад. Николай Денков в съвместно изявление с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ Георги Тахов. Министър-председателят беше категоричен, че всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо в преговори и работа по реализация на точките по новия Меморандум, забавя момента, в който земеделците могат да получат допълнителната финансова помощ от държавата. Той предупреди, че неизбежно забавяне ще има и докато бъде получена нотификация от Европейската комисия за предлаганите нови мерки.
Премиерът акад. Денков акцентира върху най-важните моменти от проекта на Меморандума, за който кабинетът призовава земеделските производители да се върнат на масата на преговорите.
По отношение на законодателните промени, които секторът очаква – земеделците имат пълната подкрепа на правителството. „Исканията са справедливи и имаме единомислие“, изтъкна акад. Денков. Вече се подготвят седем законопроекта, които са в много напреднал стадий. Пет от тях ще бъдат представени през месеците февруари и март за обществено обсъждане. По част от законите Министерството на земеделието и храните вече работи с представители на сектора и с браншовите организации. Тази част от работата продължава с приоритет, за да могат законопроектите да бъдат съгласувани и внесени максимално бързо в Народното събрание.
Наред с това правителството ще преговаря с Европейската комисия, заедно със земеделските производители, по исканията им за облекчаване на новите екологични изисквания на Европа. Част от тези изисквания вече се променят на европейско ниво. По този въпрос също имаме единомислие със земеделците, отбеляза премиерът.
Министър-председателят изрази подкрепа за производителите срещу освобождаването на вноса на слънчогледово семе за България. Министър Вътев вече изпрати писмо до първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко в този дух. Запазват се режимите, които бяха договорени в предишното споразумение между правителството и земеделците. Никога не е ставало дума в наши разговори с Украйна, че ще има промяна в този режим, категоричен беше премиерът акад. Денков.
Относно загубите на земеделските производители за 2023 година министър-председателят заяви, че е важно да бъдат разпределени средствата правилно, без да се подпомагат печеливши бизнеси. „Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителните субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв опростен вариант на доказване на преки разходи за оперативна дейност, включващи труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги, средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия“, заяви акад. Денков.
Министър-председателят очаква на разговор в сряда в 18 часа представителите на сектора, за да се постигне споразумение по всички точки от новия Меморандум.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email