01.04.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Правителствени сайтове бяха атакувани от руски хакери в събота, поражения няма

Група, нарекла себе си We are killnet, твърди, че свалила наши сайтове, атаката е от типа DDoS
Правителствени сайтове в събота станаха обект на хакерска атака от град Магнитогорск в Руската федерация, обяви Борислав Сарафов на пресконференция на прокуратурата. Главният прокурор Иван Гешев каза, че по случая работят ДАНС, Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“, както и специално създаденото подразделение „Киберпрестъпления“ към Националната следствена служба.
Установен е вече конкретен извършител на хакерската атака, съобщи вчера шефът на Национална следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.
По време на хакерската атака са направени неуспешни опити за блокиране на достъпа до над 10 сайта на държавни институции, както и сайтовете на медии, телекомуникационни компании, летища и банки, разкри той пред БНТ.
Системата за киберсигурност е реагирала, защитите са сработили и затрудненията за достъп до атакуваните сайтове са били минимални. Не е атакувана и няма компрометирана информация и данни, категоричен е Сарафов.
Лицето не се намира в България, а на територията на Русия. „Конкретно лице с конкретен адрес, адресът е на територията на Руската федерация“, добави Сарафов. Той допълни, че предстоят действия за правна помощ във връзка с разследването, съобщи БТА.
Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са свалили наши сайтове. Атаката е от типа DDoS – разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.
Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално е стара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear.
Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група.

Print Friendly, PDF & Email