18.04.2024

По Северното черноморие – перки в морето или развитие на дивото къмпингуване и къщи за гости

„В туристическия бранш се дебатира изключително активно приетия на първо четене закон за поставяне на ВЕИ в морето. Но досега не ни е предоставена точна информация. А този закон се отнася основно за района на Шабла и Дуранкулак. Ние искаме да сме напълно наясно за какво точно става дума”, каза председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров. „Искаме да знаем защо в този район, в който туризмът се развива изключително добре, нас никой не ни е питал за мнение”, добави той. „Има тенденция от 7-8 години в района от Дуранкулак до курорта „Албена” да се увеличават къмпингуващите туристи, както и летуващите. Наред се това се изграждат малки хотели, къщи за гости. Вече имаме между 9 и 11 процента ръст на туристите спрямо предпандемичната 2019 г. Проблемът е да не се презастрои районът”, обяснява Димитров.

Рибирското сдружение „Черноморски изгрев”  е изпратило още преди дни становището си до Народното събрание, каза председателят Емил Милев.”Пак повтарям, че никой не е търсил мнението на рибарите. Къде е становището на Института по океанология, никой не ги е търсил и тях. Проведе се в Народното събрание една кръгла маса преди дни, на която вносителите на закона не присъстваха, а рибарската общност и туристическият бранш още тогава се обединихме около едно мнение – този закон да бъде оттеглен. Може ли Центърът за изследване на демокрацията да пише законопроекти. На срещи във Варна миналата седмица лидерът на ГЕРБ  Бойко Борисов изрази съпричастност към нашата позиция. Нека да изчакаме да се проведе мониторинг на Черно море и оценка въздействие на закона върху околната среда”, апелира Милев.

Становища или декларации срещу поставянето на ВЕИ в морето приеха Общинските съвети в Шабла, Каварна, Балчик. Такива декларации има и по Южното черноморие. Те са изпратени до Народното събрание, до вносителите на закона с найстойчия апел той да бъде оттеглен. Те са  основават на  позиции на рибарските общности и на туристическия бранш. „Само че никакъв отговор няма на лавината от становища”, възмущават се местните.

Центърът за изследване на демокрацията (ЦИД) организира вчера в София  кръгла маса, на която представи задълбочен правен анализ и насоки за подобрение на Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), съобщиха организаторите. Поканени за участие във форума са Румен Радев, министър на енергетиката, Теменужка Петкова, член на Комисията по енергетика в Народното събрание, Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, Ивайло Алексиев, изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Вера Карабашлиева, ръководител екип „Енергийна политика“, EVN България, и Тодор Попов, директор на дирекция „Административно, правно и информационно обслужване“ в община Габрово. „Изследването разкрива добри европейски практики за транспонирането и прилагането на ВЕИ Директивата и предлага промени в енергийната правна рамка с цел прецизиране и разширение на обхвата на мерките за насърчаване на енергийния преход”, е позицията на организаторите. ДТ

Рибарските общности засега изчакват с протестите, още разчитат, че вносителите на закона ще се обърнат към тях, за да чуят позицията им за поминъка им. И в туристическия бранш в Добричка област засега изчакват с категорична позиция, но са категорични, че никой не ги е пътърсил за закон, от който зависи развитието на целия регион. ДТ

Print Friendly, PDF & Email