22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

По-малко сигнали за мъртви делфини

Заплитането на делфините в риболовни мрежи е огромен проблем в световен мащаб, който има негативни последици както за опазването на популациите на тези важни за екосистемата видове, така и за поминъка на риболовните общности. Данните от международни проучвания показват, че повече от 300 000 китоподобни се заплитат и давят в риболовни мрежи всяка година.
Друга причина за смъртността на делфините е старостта, зашеметяване от плавателни средства, паразитни болести и вирусни инфекции, коментират за Moreto.net специалистите от РИОСВ-Варна
Най-често намерените мъртви делфини по Северното Черноморие са от вида муткур (морска свиня) и са констатирани през месеците от април до август. Основно откривани на територията на община Варна.
Спад на сигналите в РИОСВ-Варна за намерени мъртви делфини бележи отминалата 2021 година – подадени са 46 сигнала и са констатирани 32 бр. мъртви делфини. За предходната 2020 година сигналите са 99, а на място са открити 75 бр. мъртви китоподобни.
През 2021г. са установени два случая със съмнения за умишлено умъртвяване на китоподобни, за които са уведомени съответно Районна прокуратура – Варна и Районна прокуратура – Балчик.
По време на проверките РИОСВ – Варна установява видимите причини за смъртта на бозайника и се снема биометрични данни. При констатиране на вероятност за човешка намеса, като причина за смъртта на екземпляра се уведомяват Прокуратурата и органите на МВР.з
Подайте сигнал
Ако откриете мъртъв делфин може да подаде сигнал до институцията на електронна поща: riosv-vn@riosv-varna.bg .
При доказана човешка намеса, довела до смъртта на морски бозайник от защитения вид, се сезира прокуратурата и започва производство по Наказателно-процесуалния кодекс. Наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лв.
И трите вида делфини, обитаващи нашето море са – муткур, афала и обикновен са световно застрашени видове. Преследване, улов, избиване са забранени със закон.

Print Friendly, PDF & Email