09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

По-малко са учениците в община Тервел

В община Тервел учениците в осемте училища са1121, което е със 78 по-малко в сравнение с миналогодишния брой от 1199 ученици..Седем от училищата са общински, а едно е държавно – професионална гимназия. От седемте общински училища едно е начално (училището в с. Каблешково), две са обединени- в с. Коларци и в с. Орляк (едното от обединените училища, това в с.Коларци, е и средищно), едно от училищата- това в с.Нова Камена  е основно,защитено и средищно, две училища – в Безмер и Зърнево са основни и едно училище, в общинския център Тервел е средно средищно– средно училище „Йордан Йовков“. Първокласниците през тази учебна година са 89, с 22 по-малко от предходната година. За първия учебен ден общината осигури за всички първолаци пълен пакет от училищни помагала, тетрадки с квадратчета и редове,химикали, боички и т.н.
В 12-те детски градини децата са 381 – с 5 по- малко от миналата година. И тази година всички детски градини и детска ясла ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли се финансират от държавния и от общинския бюджет. Заплаща се единствено таксата за получаване на храна за деца до 2 години, които ползват услугите на Детската млечна кухня. Община Тервел остава една от малкото общини, която осигурява допълваща подкрепа за децата от детските градини, на които е осигурена работа с психолог, с ресурсен учител и логопед. В центъра за подкрепа за личностно развитие „Малкият принц“ , след провеждането на традиционните двумесечни летни занимания с деца по програма „Наше лято“, служителите излязоха в заслужен отпуск през месец септември, тъй като при тях учебната година стартира на първи октомври. Общинският детски комплекс, и през настоящата учебна година запазва всички свои школи и състави – „Балет каприз“, Вокални студия Тервел, школа по приложно и изобразително изкуство, клуб по автентичен фолклор и етнография, школа по керамика, школа по природни науки и школа по математически науки, школа по шах.
Всички учители, ученици и медицински лица пътуват напълно безплатно. Транспортът е организиран по няколко начина – с училищни автобуси, с избрана с обществена поръчка транспортна фирма, с обществен и  с личен транспорт.
Децата в детските градини и детската ясла получават закуска, плод или мляко, обяд и следобедна закуска. В училищата е осигурено столово хранене, в т.ч. и в с. Безмер, в което то ще стартира през тази учебна година. За пет от училищата и пет от детските градини храната се приготвя в общинските центрове за социални услуги в селата. Има детски градини със самостоятелни кухни, както и такива с кухня-майка, която осигурява храна за две детски заведения. В детска ясла осигуряват и млечна кухня, която в момента се ползва от 20 деца, отглеждани у дома.
Медицинските лица са шест , като поради малкия брой деца и ученици в училищата и детските градини, е осигурена работа за медицинския персонал по график.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email