04.10.2023

По-зелен център на Добрич обещава проектът за ремонта му

Каква ще бъде зеленината на новия център на Добрич – този въпрос трайно вълнува и общински съветници, и граждани, които изразяват мнения в социалните мрежи. Ще станат ли сегашните дървета, които правят сянка в горещите дни, „жертва” на проекта е въпрос, задаван при всяко обсъждане на проекта за ремонта на централната градска част.
„След като вече избрахме проекта за ремонта, в него е ясно упоменато как всички дървета ще бъдат изсечени и „заменени“ с други, за да стане града ни „европейски“ красив, като ги няма дървета и се виждат невероятно поддържаните ни сгради.Колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Лесотехническия университетт ми казват „защитете“ града си. Колегията от Камарата на архитектите в България защо мълчи? Защо винаги е по-лесно да избереш лесното, а не да си различен. Дърветата не са болниВсички останали проекти запазиха здравите дървета, единствено избраният проект ги „реже“. А всеки го е страх да каже нещо, за да не си загуби работата или поста „заради едни дървета“ – са мнения на граждани в социалните мрежи.
„108 са дърветата в етап 1 на ремонта на центъра /от „Стара къща” до читалище „Йордан Йовков”/ . От тях ше бъдат подменени 70, а 4 ще бъдат трайно премахнати, тъй като са на неподходящи места. Останалите дървета има възможност да бъдат запазени, имат отстояние от фасадите и не представляват опасност”, каза Христо Даскалов, управител на общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти” на извънредното заседание на Общинския съвет във вторник. На въпрос на общинския Станислав Илиев какво означава подменени, Даскалов отговори така: „Тези дървета ще бъдат премахнати и заменени с други дървесни видове.”
„Когато се говори за озеленяването, се концентрираме само върху това колко дървета ще бъдат премахнати. Новите дървета, които ще бъдат поставени, ще са много повече от премахнатите и подменените”, посочи кметът Йордан Йорданов. „В етап 1 дърветата сега са 110, след ремонта ще бъдат 120. В другата част на центъра ще има значително по-голям брой нови дървета, които ще бъдат засадени”, добави Даскалов. „Дърветата, които ще бъдат на центъра, ще са различни от тези, които се поставят на улиците. Става дума за друг вид растителност”, уточни Йорданов. „Това ще бъдат дървета с оптимални корони, съобразени с инфраструктурата, фасадите. Те са местни видове, за които нашите климатични условия са благоприятни. За да не се налага да преправяме центъра след 5 или 10 години, е необходимо всички дървета да се махнат наведнъж. За сегашните липи имаме много подробна информация за тяхното състояние – като посичане на кореновата им система при ремонти, което означава, че те са потенциално опасни. Липите имат много високи възобновителни свойства. Ако се опитаме да ги запазим, като изградим градинки край тях, състоянието на изградените нови настилки ще се влоши още след 2-3-4 години в зависимост от развитието на дърветата”, обясни Даскалов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email