23.07.2024

По данни на Галъп: Иван Портних и Благомир Коцев отиват на балотаж за кмет на Варна

ГЕРБ взема най-много места в Общинския съвет във Варна, сочат резултатите от екзитпол към 20 часа на социологическа агенция „Галъп“, според социолозите ГЕРБ получават 22,8 % от гласовете, ПП-ДБ – 21,8 на сто, „Възраждане“ – 14,5 %

Досегашният кмет на Варна и кандидат на политическа партия ГЕРБ Иван Портних и Благомир Коцев от „Продължаваме промяната-Демократична България“ ще се явят на балотаж във Варна следващата неделя. Разлика между двамата няма – и Портних, и Коцев получават подкрепата на 26,9 % от гласувалите.

До 19 часа разликата беше под 1 %, но двамата изравниха сили според прогнозните данни от екзитпола на социологическата агенция „Галъп“ към 20 часа.

На трето място с 18,5% остава Коста Стоянов от ПП „Възраждане“. Христо Димитров от „Алтернативата на гражданите“ е спечелил доверието на 8,6%, а кандидатът на БСП за България Павел Раличков – 6.7%

Избирателната активност към 20 часа бе 41,5 %.

Политическа партия ГЕРБ взема най-много места в Общинския съвет във Варна, сочат резултатите от първия екзитпол от 20 часа на социологическа агенция „Галъп“.  Според данните на социолозите ГЕРБ получават 22,8 % от гласовете на варненци, ПП-ДБ – 21,8 на сто, „Възраждане“ – 14,5 %, „Алтернативата на гражданите“ – 9,2 %, БСП – 7,3 на сто.

Изборният процес във всички секции на територията на област Варна  приключи в 20:25 часа. Няма данни за възникнали сериозни инциденти. Създадена е необходимата организация за охрана при транспортирането на книжата и материалите от изборите до РИК.

От началото на кампанията до 18.30 часа днес са получени общо 1815 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. От там напомниха, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността..

Print Friendly, PDF & Email