20.06.2024

Почти всички етнически арменци вечеса напуснали Нагорни Карабах

Европейският съюз трябва да се заеме спешно с укрепване на институциите и армията на Армения, за да не се повторят в южната част на страната събитията от Нагорни Карабах, препоръчва Густав Гресел

Почти всички етнически арменци са напуснали Нагорни Карабах, заявиха от ООН. Организацията обяви, че изпраща своя мисия в региона, която да оцени хуманитарната ситуация.

Над 100 000 бежанци от Нагорни Карабах са пристигнали в Армения, заяви Филипо Гранди, върховен комисар на ООН за бежанците. „Мнозина са гладни, изтощени и се нуждаят от незабавна помощ“, подчерта той в социалните медии

Повечето от останалите в Нагорни Карабах етнически арменци са административни служители или работещи в спешните служби, уточни говорител на местната власт.

Около 120 000 арменци започнаха да емигрират от сепаратисткия анклав, след като Азербайджан установи пълен контрол над областта, а лидерът на самопровъзгласилата се република обяви края на съществуването й от началото на следващата година.

В интервю за „Хоризонт“ аналидаторът Густав Гресел подчерта, че това няма да е краят на конфликта.

Армения приветства решението на ООН да изпрати своя мисия в региона, макар според Ереван тя да е закъсняла.

Европейският съюз трябва да се заеме спешно с укрепване на институциите и армията на Армения, за да не се повторят в южната част на страната събитията от Нагорни Карабах, препоръчва в интервю за БНР Густав Гресел от Европейския съвет за външна политика.

Масовото бягство на жителите на Карабах в Армения от тази седмица е следствие и от факта, че Западът се остави да бъде изненадан от азербайджанската офанзива на 19 септември. Сега Баку се стреми да си прокара коридор към Турция през арменска територия, посочи Гресел.

Европа като цяло е слабо зависима от азерския газ, но не и отделни страни като България, поради фрагментацията на енергийния пазар. Това е една от причините, заради които икономически натиск от ЕС върху Азербайджан едва ли ще даде резултат, отбеляза той в предаването „Събота 150“.

Print Friendly, PDF & Email