02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Почина френският политик и бизнесмен Бернар Тапи

Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал вчера сутринта от рак на 78-годишна възраст, съобщи семейството му, предоха световните агенции, цитирани от БТА.
Френският премиер Жак Кастекс отдаде почит на бившия евродепутат и министър, определяйки го като „боец“.
От 2017 г. Тапи се бореше с рак на стомаха и състоянието му постепенно се влошаваше.
Тапи е роден в Париж през 1943 година.
Той е син на водопроводчик и след детство в бедните предградия успява да стане един от най-богатите хора във Франция и да купи „Олимпик“ (Марсилия) през 1986 година, а компанията за спортни стоки „Адидас“ (Adidas) – през 1990 година. Предприемачът съживява западащия клуб и го извежда не само до титла в Шампионската лига, но и до петкратна победа в първенството на Франция.
Същевременно навлиза в политиката, привнасяйки чар в консервативните политически среди на Франция и намирайки подход към младежите и работническата класа. Тапи привлича вниманието на нацията в дебат с лидера на крайната десница Жан-Мари Льо Пен през 1989 година. През същата година за първи път е избран за депутат, с което започва възходът му към правителствени позиции. Той участва в кабинета на президента социалист Франсоа Митеран като министър за градските райони през 1992-1993 година. В средата на 90-те обаче позицията му започва да се разклаща с натрупването на бизнес проблеми и съдебни дела.
„Бях богат, вече не съм. Бях модерен, вече не съм.
Бях президент на тим от европейския шампионат, вече не съм. Управлявах бизнес, вече не го правя. Много французи имат повече основания да се оплакват от мен“, каза Тапи в интервю за „Фигаро“ през септември 1995 година.
През 1995 г. той е осъден на затвор за договаряне на мачове,
докато е бил начело на „Олимпик“ (Марсилия). Две години по-рано е продал „Адидас“ и това става началото на най-дългата и сложна юридическа сага около името му. Случаят продължава над 20 години на разследвания и съдебни решения.

Print Friendly, PDF & Email