28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Постоянен арест за биячите на възрастните хора от с. Велино

Окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева, Снимка legalworld.bg

Дъщерята на единия потърпевш подсказала на престъпниците, “че баща й има много пари”
Извършителите на грабежа в с. Велино, област Шумен, извършен на 13.01.2021 г., при който пострадаха възрастни хора, са с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ след  отправеното искане от страна на Окръжна прокуратура-Шумен, съобщиха от Главна прокуратура.
Окръжен съд – Шумен определи най-тежката мярка „Задържане под стража” спрямо тримата, които в сряда разбили вратата на къщата, в която живеели трудноподвижна жена на 92 г. и грижещият се за нея 61-годишен мъж. Те започнали да удрят мъжа, искайки му пари. След това отишли в стаята, в която лежала жената, нанесли й удари по лицето и поискали всичките й пари. Тръгнали си след като намерили 20лева.
Извършители на обира бяха задържани само няколко часа след извършване на престъплението в резултат на бързите действия на криминалистите от МВР-Шумен и прокуратурата. В апартамента му в Шумен е открит и ножа, с който е заплашвал. Задържаните са криминално проявени лица. Смятаният за двигател на акцията е скоро излязъл от затвора, уточни директорът на ОдМВР Шумен ст.комисар Ялчън Расим. По случая е образувано досъдебно производство за грабеж в условията на опасен рецидив. Събрани са много доказателства за авторите на деянието.
Окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева посети пострадалите още на следващия ден (14.01.2021 г.) и ги информира, че нападателите им са разкрити, задържани и ще бъдат съдени.
„Много са бити хората. Стресирани са. Освидетелствани са”, съобщи прокурор №1 в Шумен.
„Дъщеря ми е казала на нападателите, че имам много пари. Бабата също. Имах над 1300 лева в джоба си, но ги скрих. Разбиха ми мазата и отмъкнаха зимнината”, разказа потърпевшият Величко Илиев, който е социален асистент. Разпознал само единия от биячите.
Местните хора са потресени от зверствата над старицата и асистента й. „Как да не се страхуваме да живеем тук след тази случка. Повечето жители сме самотно живеещи”, казват те. Не ги успокоява, че биячите са задържани, защото „Като се върнат може да направят друга беля”.
В хода на започналото разследване стана ясно, че престъпниците са се познавали с дъщерята на Илиев – Десислава. Тя също е потърпевша, защото редовно й отмъквали пенсията. Тя е признала, че баща й се грижи за бабата и разполага с пенсията й. Така нападателите са се възползвали от информацията и са организирали нападението.
Жителите не се чувстват защитени. „Щом милицията казва:видиш ли го в двора си не прави нищо, каквото му трябва ще си го вземе и ще напусне. Така са казали на събрание”, споделя Людмил пред журналисти. Той обаче се има за защитен, тъй като е ловджия.
Смята, че поне веднъж на седмицата трябва минава или жандармерия или полиция. Другият проблем, че през селото колите минавали с голяма скорост. И е опасно.
„Трябва да има полиция във Велино. Селото не може така да е изоставено на произвола на съдбата”, категоричен е възрастният мъж.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email