02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Посрещаме гостите за честването на 40 години от откриването на паметника

Автори на проекта и участници в изграждането на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ ще бъдат посрещнати на 26 ноември, в петък. Тогава тържествено ще бъдат отбелязани 40 години от откриването на паметника.
Сред гостите ще бъдат скулпторът проф. Иван Славов, един от най-младите участници в екипа на акад. Крум Дамянов, художникът Найден Панайотов, инж. Михаил Михайлов, най-младият инженер на строежа. В Шумен ще пристигнат също художникът Иво Генчовски и неговият син Кирил, почти връстник на паметника. Вестта за раждането на момчето идва, когато бащата е на скелето и реди мозайката. Паметното събитие е запечатано с едно синьо камъче в брадата на свети Кирил. Тук ще бъдат и двамата каменоделци – Въто Цолов, изваял каменните образи на хановете в скулпторната композиция, и Красимир Суролейски, изработил челюстта и една от лапите на лъва. Още 10 от участниците в строителството на паметника също ще се включат в честването.
Поради здравословни причини ръководителят на екипа акад. Крум Дамянов не може да пътува до Шумен. Сред поканените е и арх. Анета Каменова – Булант, която е ангажирана с проектирането на подхода от града и връзката на паметника с околната среда. Арх. Булант живее в Австрия и също не може да присътва на честването поради усилване на пандемията в момента. В специално писмо до кмета и организаторите тя посочва, че е емоционално свързана както с историческия момент на създаването на българската държава, така и с изграждането на мемориалния комплекс. В писмото описва удивлението на нейните австрийски колеги при представянето на монумента по време на изложбата „Българска архитектура“ във Виена през 2007-ма година, както и определянето на архитектурно-пространственото решение около него като изключително новаторско в реномираното италианско списание Абирате.
В ранния следобед на 26 ноември, петък, гостите на тържеството ще бъдат посрещнати от кмета на Шумен Любомир Христов в сградата на общината. От 16.00 часа в Информационния център на Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ те ще присъстват на представянето на филма „Мост между епохи“, посветен на 40-годишнината от откриването на паметника. Влизането в залата ще става само срещу представяне на документ за преболедуване, ваксинация, наличие на антитела или отрицателен тест за COVID-19, валиден за деня на събитието. В 17.00 часа на импровизираната сцена под мозайката триптих на паметника ще започне празничната програма. тв. Шумен

Print Friendly, PDF & Email