05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Посланик Виталий Москаленко: В путински стил е Русия да обвини Украйна за убийството на Даря Дугина

Москаленко цитира президента Зеленски и категорично каза, че мирни преговори с Русия са възможни само тогава, когато се оттеглят руските войски от украинска територия – включително Крим и Донбас
В путинския стил е да обвини Украйна за убийството на Даря Дугина. Това каза вчера в студиото на “Здравей България” по NOVA н. Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България. Той попита каква е ролята на Украйна в този атентат. “Да не забравяме, че Русия нападна Украйна без причина и води война с нея още от 2014 година, когато анексира Крим и влезе в Донбас”, каза Москаленко.
Той предупреди, че офанзивата срещу Украйна влияе на цяла Европа.
Москаленко цитира президента Зеленски и категорично каа, че мирни преговори с Русия са възможни само тогава, когато се оттеглят руските войски от украинска територия – включително Крим и Донбас. “Чак тогава ще можем да говорим за мирни преговори. Дотогава те няма да са възможни”, категоричен бе посланикът на Украйна у нас.
Според него е невъзможно “замразяване” или отлагане във времето на войната, защото “това ще бъде една почивка за тях за прегрупиране на сили и продължаване на своите захватнически и империалистически действия”.
Той призова Европа да осъзнае, че “страхове и рискове от ядрена заплаха съществуват”. По думите му отрече заплахата за употребата на ядрено оръжие да е блъф. “Как може да е блъф, след като руските войски завзеха Запорожката АЕЦ и обстрелват градове от нея”, каза Москаленко и допълни: “Освен това, те обстрелват и самата централа и после обвиняват украинските сили”.
България трябва бъде по-решителна и да действа в синхрон с цяла Европа и евроатлантическия свят по отношение на войната в Украйна, заяви Москаленко.
“Най-важното все пак е, че София поддържа Киев в неговата справедлива борба за свобода и независимост и за отстояване на общочовешки и европейски принципи. България е на страната на правдата, поддържайки санкциите срещу Русия”, коментира още посланикът. И изрази надежда, че страната ни ще достави старо съветско оръжие на Украйна .”Би трябвало България да даде оръжие на Украйна, което да бъде използвано в борбата за независимост. За сметка на това българската армия трябва да бъде превъоръжавана със съвременни натовски оръжия”, поясни той.

Print Friendly, PDF & Email