23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Поскъпна сключването на граждански брак във Варна

Цените за сключване на граждански брак във Варна и съпътстващите го ритуали по избор отбелязват сериозен ръст. Поскъпването е факт от средата на декември миналата година, показа справка на Moreto.net с ценоразписа на общинското дружество „Обреди“, изпълняващо дейността в морската столица.
Със 75% е поскъпнал най-евтиният вариант – подписване в канцелария през делничен ден. Според обявените цени през летните месеци на миналата година таксата бе 20 лева. Сега обаче сумата е 35 лева. Полагането на подпис в зала в дните от понеделник до петък преди увеличението струваше 80 лева, е сега е 120 лева.
Увеличение има и при ритуалите, които могат да съпътстват всяка церемония. Битовият ритуал през почивните дни, с включено право на снимки и видео вече не е 400, а 600 лева. Ако пък съвпада с национален празник през уикенда цената става 950 лева. Такава е и цената за изнесен ритуал в заведени през събота или неделя. Ако изнесеният ритуал е в двора на ритуална зала сумата е 800 лева.
През седмицата класическият ритуал се таксува със 160 лева. През почивните дни цената е в пъти по-висока – 450 лева. В нея влиза и правото за правене на снимки и видео. Ако класическият ритуал е заявен за почивен ден, в който се отбелязва национален празник, сумата е 750 лева. Изнесеният класически ритуал в двора на Ритуална зала през почивните дни е 800 лева.
Впечатление правят новите услуги, които допълват възможностите, предлагани от „Обреди“ за специалния ден на младоженците.
Има опция за ползване на предверие пред зала за сключване на брак с механична музика за 20 минути срещу 100 лева. При включено изпълнение на живо с пиано цената става 150 лева, а при участие и на певица стойността е 200 лева. И в трите случая клиентите могат да си доставят кетъринг и напитки за собствена сметка, дружеството осигурява посуда и хладилник. Освен това дружеството предлага вече и организиране на сватбени тържества.
При записване на дата и час за ритуал се заплаща 30% от стойността.

Print Friendly, PDF & Email