19.04.2024

Поради липса на регламент, варненци масово погребват любимците си в резерват

Поради липса на регламент, варненци масово погребват любимците си в парк „Златни пясъци”. По думите на управителя на общинската фирма „Обреди”, никъде в страната до момента няма обособено гробище за домашни любимци и затова хората са принудени сами да търсят решение
Въпреки че паркът е със статут на резерват и всяка човешка дейност е забранена, жители на града погребват домашните си любимци там. Причината – в града няма обособен за целта парцел, няма и нормативна база за това.
Сред изхвърлените битови отпадъци между дърветата има старателно оформени гробове, а на надгробните могили могат да се прочетат и имената на част от погребаните животни.
Нерегламентираното гробище за домашни любимци над варненския квартал “Виница” е с площ от около половин декар.
През 2002 година в гробищния парк край село Тополи е имало парцел за погребването на домашни любимци. 14 години по-късно по предписание на Министерството на здравеопазването здравната инспекция във Варна закрива гробището.
„Оттогава до затварянето през 2017 година около 400 домашни любимци са намерили своя вечен дом там. Никъде в България към момента не функционират гробища за домашни любимци”, коментира Тодор Генков, управител на общинската фирма „Обреди”, пред БНТ.
Заради липсата на регламент собствениците на домашни любимци са принудени сами да решават къде да ги погребват.

Print Friendly, PDF & Email