18.06.2024

Полският президент критикува Еврокомисията заради блокирането на европейски фондове

Полският президент Анджей Дуда отправи критики срещу Европейската комисия по повод блокирането на европейски фондове за Полша, определяйки го като „опит за принудителна смяна на  управлението на страната“.

„Нямам никакви съмнения какъв беше смисълът да се блокират парите от Националния план за възстановяване от Европейската комисия. Това беше чисто политическо действие срещу предишните полски власти“, каза Дуда при посещението си във Вилнюс. Той все пак отбеляза, че е готов за преговори за различни промени в полската съдебна система, но не приема да бъдат проверявани съдиите, назначени по време на неговия мандат.

Предишното правителство на Полша, водено от националистическата партия „Право и справедливост“, влезе в спор с Европейския съюз относно съдебните реформи във Варшава и върховенството на закона, което доведе до замразяването на милиарди евро за Полша.

Новото проевропейско правителство на Доналд Туск, който е бивш председател на Европейския съвет, си постави за цел да получи отново достъп до средствата като възстанови върховенството на закона, но се сблъсква със съпротива от поддръжници и съюзници на бившата управляваща партия, включително Дуда и някои високопоставени съдии.

Print Friendly, PDF & Email