23.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Половината от случаите в „Спешна помощ” в Добрич се оказват болни от коронанирус

„Все още обсъждаме дали плановите операции да бъдат спрени, в момента, в който имаме причина ще го направим. Засега – на този етап, ще издържим още малко” – каза д-р Светла Ангелова, директор на Регионалната здравна инспекция-Добрич, и секретар на Областния координационен щаб. Ковид-отделенията в болниците са пълни на около 80 процента /за сравнение през миналата седмица процентът беше 70/, във вторник в болницата в Добрич свободни бяха около 20 легла, в Балчик – около 6-7. Интензивното отделение в Добрич, което е от 6 легла, е пълно, вече от 3 седмици. „Пациентите, които идват в болницата, още от входа й имат нужда от интензивни грижи – дихателна реанимация, интубиране, т.е. идват в много тежко състояние” – очертава ситуацията специалистът. Според нея, действително някои от болните идват в последния момент. Другата причина е, че британският вариант на вируса по-бързо дава усложнение, а в началото клиничната картина е леко замаскирана – с хрема, със сополи, не се развива висока температури до 40 градуса, тя е на приливи и отливи, може да се поддържа 3-4 до 10 дни около 37,5 и 37,6 градуса и това подвежда много хора. „При традиционния щам такива симптоми нямаше. Много заразени се подвеждат от това и смятат, че имат грип, а не Ковид. Не се лекуват или се самолекуват. Когато състоянието им започне да се влошава, чак тогава се обръщат към личните лекари. Затова трябва да се търсят личните лекари при каквато и да е грипоподобна симптоматика” – категорична е д-р Ангелова.
„Броят на заразените с коронавирус се увеличава с бързи темпове. Болните стават все по-млади, има единични случаи на деца, нуждаещи се от хоспитализация” – добави тя.
„Няма увеличаване като брой на случаите в Центъра за спешна медицинска помощ в Добрич – около 30 на денонощие, но растат случаите с диагноза Ковид. Около половината се оказват такива” – казва директорът на спешното звено д-р Огнян Господинов.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email