07.12.2023

Полицаят, прострелял маскирания 18-годишен бандит в София го предупредил неколкократно

Тримата нападатели на две 18-годишни момичета, атакували по-късно търговски център, се оказаха стари познайници на полицията

Полицията и прокуратурата съобщиха на брифинг в Съдебната палата подробности за спецоперацията и стрелбата вчера близо до „Токуда“ в София, при която беше простреляно момче, а по-късно и почина в болницата. По последна информация полицията е преследвала трима души, заподозрени за поредица от грабежи.

„В нощта на 17 срещу 18 септември в Четвърто райнно е получен сигнал от телефон 112 за извършен грабеж на две 18-годишни момичета от три непознати за тях лица, като пострадалите дават конкретно описание на извършителите – млади, около 18-годишни, облечени със суитшърти и с маски на лицето. Екипи на полицията веднага са пратени на място и започват да ги издирват“, обясни директорът на СДВР Любомир Николов.

„Около 05:00 ч. отново постъпва сигнал от охрана на търговски обект, близо до бул. „Черни връх“, че три лица прескачат оградата и се оттеглят в посока кръговото на Зоопарка. Наш екип започва издирване и установяват, че три лица с подаденото описание влизат в автобус 120. Незабавно колегите подават звуков сигнал на автобуса, той спира, оттам се опитват да избягат три лица. Започва преследване. Едното лице е установено в автобуса, други две се опитват да избягат в обратна посока. В този момент единият от колегите на автопатрулната двойка тръгва след двете бягащи лица и на няколко пъти ги предупреждава: „Стой! Полиция! Ще стрелям“. Те не се съобразяват, продължават да бягат. Полицаят произвежда два контролни изстрела, има и свидетелски показания. Но заподозрените отново не спират. Накрая полицаят произвежда изстрел срещу единия. След като полицаят вижда, че е ранен, го кара в болница Токуда. След намеса на лекарските екипи се установява, че е момчето е починало“, допълни Николов.

Той заяви, че въпросният полицейски служител е на 33 години, безупречен, с много стаж в системата на МВР, многократно награждаван.

След гонката и престрелката са задържани двама души.

„Това са наши стари познайници. Те са извършители на множество грабежи в същия район, в който е станала и престрелката. Те са действали по един и същи начин. Използвали са метална или гумена палка, с която те са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали и с оръжия. Имало е насилие. В района са открити и вещите на жертвите“, посочи още шефът на СДВР.

Софийска градска прокуратура е получила сигнал от МВР за причинена смърт на мъж по време на полицейска операция, заяви заместник градският прокурор на София Христо Кръстев.

„Наш служител е извършил незабавните следствени действия. Извършен е оглед. Фиксирани и иззети са 3 гилзи, на 100 м от гилзите е намерена кръв, която също е иззета. Извършен е оглед на полицейски автомобил, от който са иззети доказателства, има и освидетелстване на двама полицейски служители, при което са иззети обтривки от двете им ръце, както и униформеното им облекло. Проверките за наркотични вещества и алкохол са отрицателни и при двамата полицейски служители”, посочи още Кръстев и допълни, че са установени частични видеозаписи на случая.

Наблюдаващият прокурор ще прецени дали полицейският служител да бъде привлечен като обвиняем и за какво престъпление.

„Тук всеки един детайл може да промени решението на наблюдаващия прокурор. Възможността е от неизбежна отбрана, през превишаване на пределите на неизбежна отбрана, професионална непрадпазвилост до евентуален умисъл на убийство. Но това ще бъде установено категорично след всички експертизи и разпити“, допълни заместник градският прокурор.

Наред със следственото дело СДВР извършва и вътрешна проверка, която ще уточни всички факти и обстоятелства.

„Нямаме категорични данни каква е входната рана на пострадалия – дали е в гръб или в предната част на тялото”, добави директорът на СДВР Любомир Николов.

Print Friendly, PDF & Email