27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Полезни храни за добро настроение

Поговорката „ти си това, което ядеш“ е вярна в много отношения. Оказва се, че храната, която консумираме всеки ден е тясно свързана с нашето психично здраве. Определени храни могат да ни помогнат да намалим риска от депресия, да ни поддържат в добро настроение, да ни помогнат да се справяме по-лесно с тревожността.

Полезни храни за добро настроение

Още едни храни, които могат да ни помогнат да намалим риска от депресия са тези, които съдържат полифеноли. Тези храни на растителна основа имат антиоксидантни свойства, които ни предпазват от хронични заболявания, дължащи се на увреждане от свободните радикали. Смята се, че полифенолите могат да подобрят депресията чрез регенериране на мозъчни клетки. Най-добрите хранителни източници с полифеноли са арония, бъз, горски плодове, мента, какао, маслини, чай, кафе, лук, спанак.

Здравословни въглехидрати

Здравословните въглехидрати също оказват влияние върху серотонина. Когато ви се хапват много въглехидрати, това може да означава, че имате ниско ниво на серотонин. Тук обаче е важно да консумирате не захарни и тестени изделия, които са прости въглехидрати с много калории, а да добавите към менюто си полезни, като кафяв ориз, киноа, булгур, пълнозърнест хляб и паста, овесени ядки.

Омега-3 мастни киселини

Редица западни проучвания доказват, че консумацията на храни, богати на омега-3 мастни киселини може да подобри психичното здраве. Омега-3 мастните киселини се съдържат в рибеното масло и морските водорасли. Учените смятат, че хората, които не ядат достатъчно риба, могат да имат по-висок риск от депресия. Други храни, които са богати на мастните киселини са ленено семе, орехи, морски дарове, спанак, зеле и други.

Храни, богати на витамин D

Дефицитът на този витамин се свързва с лошо настроение и депресия. Рецепторите за витамин D са разположени в нашия мозък. Когато им липсва този витамин, това се отразява на количеството допамин в мозъка. Допаминът е хормон, който ни кара да се чувстваме добре. Храни, които са богати на витамин D са свински и телешки черен дроб, млечни храни, гъби, риба и други.

Храни, богати на селен

Селенът също може да подобри настроението ни. Учени смятат, че това се дължи на намаляване на възпалението в тялото, тъй като селенът е мощен антиоксидант. Също така се смята, че намалява увреждането на клетките. Храни, които са богати на селен са боб, морски дарове, риба, ядки, семена, овесени ядки, кафяв ориз.

Богати на протеини храни

Храните с високо съдържание на протеини имат аминокиселини, наречени триптофан. Тези химикали помагат на тялото ни да произвежда серотонин. Серотонинът подобрява настроението и способността ни да се концентрираме. Месо, грах, боб, риба, млечни продукти са богати на протеини.
az-jenata.bg

Print Friendly, PDF & Email