02.10.2023

Покойница спечели местни избори в Индия

Жена спечели местните избори в Индия почти две седмици след смъртта си, защото поддръжниците ѝ спазиха обещанието си да я подкрепят в знак на уважение, съобщиха официални лица.

Ашия Би събра близо 44% от гласовете в надпреварата за място в общински граждански орган в най-населения индийски щат Утар Прадеш този месец и беше обявена за победителка посмъртно.

Популярната 30-годишна кандидатка, се разболя, според съобщенията от остра белодробна и коремна инфекция, и почина само 12 дни преди вота.

Съпругът ѝ информирал изборните власти, но областният служител Бхагван Шаран заяви пред АФП, че не е имало процедура за премахване на името ѝ от бюлетината.

„След като веднъж започне изборният процес, той не може да бъде спрян“, каза Шаран.

Преди да почине, Би се оказа голям хит сред гласоподавателите и мнозина решиха все пак да пуснат бюлетината си за нея в знак на уважение и възхищение.

„Ашия се сприятеляваше лесно и хората не искаха да нарушат обещанието за подкрепа, което ѝ дадоха, а оттам и резултата“, казва местният жител Мохамед Закир пред вестник „Таймс ъф Индия“.

Съпругът ѝ Мунтазим Курейши заяви, че Би е „спечелила сърцата със спокойното си поведение“. Личната, семейната и общностната лоялност често играят решаваща роля в понякога колоритните и хаотични избори в Индия.

Print Friendly, PDF & Email