01.10.2023

Поклон пред героите от Добричката епопея на Мeмориала край Козлодуйци

107 години от Добричката епопея бяха отбелязани тържествено на Мeмориала на загиналите от Шеста пехотна Бдинска дивизия край село Козлодуйци. Церемонията започна с панихида в памет на героите, отслужена от отец Емануил.
С минута мълчание и свеждане на глава, бе отдадена почит на всички български войници, загубили живота си по добруджанските полета през септември 1916 година. Присъстващите поднесоха венци и цветя пред мемориала, на който са изписани имената на 650 герои от Шеста пехотна Бдинска дивизия.
„Този мемориал винаги ще пази жив спомена за една от най-славните битки на добруджанската земя – битката за Добрич през 1916 г. и ще съхранява за поколения спомена за българските герои, защото Добричката епопея е от онези знакови събития, които са написали една от най-важните страници в летописа на българската военна история”, заяви в своето слово кметът на община Добричка Соня Георгиева.
„От изхода на битката за Добрич преди 107 годин, е зависела свободата на Добруджа. За жалост, повече от половин век, добричката епопея тъне в забрава. Точно поради тази причина подобни чествания като днешното, са особено важни – не само да се опреснява паметта, но и са ценен урок по патриотизъм и родолюбие”, посочи Георгиева.
В края на церемонията, Кира Иванова – жителка на село Козлодуйци, прочете свое стихотворение, написано за откриването на мемориала през 2017 г. и сподели спомени на свои предшественици за събитията от септември 1916 г.
Гости на церемонията бяха областният управител на Добрич Йорданка Костадинова, председателят на Общинския съвет д-р Даниела Йорданова, общински съветници, кметове и кметски наместници от община Добричка. По традиция на честването присъства и Тони Йорданов от Мездра, дарил финансови средства за изграждането на Мемориала край село Козлодуйци.

Print Friendly, PDF & Email