29.11.2023

Поетът Сашо Серафимов и колективът на Художествена галерия – Добрич, получават наградите „Добрич“ в областта на културата и науката

Община град Добрич учреди годишни награди за ярки постижения и принос в Тазгодишните носители на наградите „Добрич“ в областта на културата и науката развитието на сценичните изкуства, визуалните изкуства, културното наследство, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката, които връчва всяка година на специална церемония на 1 ноември – Ден на народните будители. Тази година носители на наградите „Добрич“ са поетът Сашо Серафимов и Художествената галерия. Наградите ще бъдат връчени на 1 ноември от 11 ч в огледалната зала „Нели Божкова“.
В културния ландшафт на града Художествена галерия – Добрич, става все по разпознаваемо място. И днес тя изпълнява своята мисия – да съхранява високи образци на изобразителното изкуство, да формира нагласи за идващите след нас поколения, да работи за духовното израстване на общността. Екипът на галерията в Добрич работи успешно за това, тя е утвърдено пространство за изкуство в града, което променя ежедневния ни ритъм и създава предпоставки за динамичен обмен на артистични концепции, мнения и послания.
Сашо Серафимов е поет, който пише повече от петдесет години, вярвайки, че поезията може да промени човека. Само преди два месеца издателство „Жанет 45“ отпечата под редакцията на Стефан Цанев поредната му книга „Случаят живот, или сънят на света“.
„Ако вярвате, че поезията може да развълнува човека, да го промени, да го направи по-добър и по-съпричастен към болките на другите, че може да просветли душите ни – разгърнете тази книга и прочетете стиховете на един поет от края на света, от далечната Малка Скития, където някога римските императори са изпращали на заточение непослушните поети. Днес тази загадъчна и мълчалива земя, наречена Добруджа, проговаря чрез един от своите светли поети – Сашо Серафимов“, казва Стефан Цанев.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email