18.06.2024

Повече пари за култура, образование и спорт във Варна през тази година

Бюджетът за фонд „Култура” към Община Варна ще бъде увеличен почти двойно за тази година са заложени 1,8 млн. лева. От тях 1,6 млн. лв. са за пряко отворени проекти, а останалите 200 000 лв. – за самодейно изкуство. Ще бъдем принципни и внимателно ще подходим при подбора на проектите.
Това заяви заместник-кметът на Варна по образование, култура и спорт Павел Попов по повод проектобюджета за 2024 година.
25,8 млн. лв. са заложени в проектобюджета във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“, каза още заместник-кметът. Той поясни, че всички фестивали на Варна са подсигурени финансово от общината. През тази година са предвидени повече средства за естетизация на градската среда, каза още Попов.
По негови данни, предстои да приключи ремонтът на филиала на ДТ „Стоян Бъчваров“. Проектът беше в риск, поради забавяне на дейностите и занижен контрол, но общината запази европейското финансиране, като разчитаме и на мобилизацията на строителя, посочи Попов, подчертавайки, че вече се правят оперативки на работната площадка на ежеседмична база.
Попов обобщи още, че увеличение в бюджета за 2024 г. е предвидено и по трите направления от неговия ресор – и за образованието, което е приоритет, и за културата, и за спорта.
Всички други твърдения са спекулации и не отговарят на истината, категоричен бе той.

Print Friendly, PDF & Email