05.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ПЛЕНЕР „ХАРТИЯТА – СЛЕДИ И ОТПЕЧАТЪЦИ“ 2022

За поредна година Художествена галерия – Добрич е инициатор и домакин на пленер „Хартията“ (31.08-09.09.2022). Официалното откриване на пленера е на 01.09.2022 от 10:00 ч., на което ще бъдат представени авторите и програмата на събитието.
Тазгодишното издание носи заглавие „Следи и отпечатъци“ и е посветено на връзката между авторската ръчно лята хартия и графичното изображение. Проектът се финансира от Национален фонд „Култура“ по програма „Визуални изкуства“ и Община град Добрич, в партньорство с х-л „Вила ди Полета“.
„Хартията“ е тема, която Художествена галерия – Добрич инициира и разработва от 1995 г. Десетилетия галерията активно организира международни пленери и изложби на тема „Хартията“, в които участници са художници от 17 страни.
Настоящият проект е естествено продължение на вече установената традиция и предлага нови възможности за интерпретация на хартията в контекста на графичното изкуство. Акцент на пленера е създаването на ръчно лята авторска хартия, което предоставя неограничени възможности на художника за постигането на определено качество, дълбочина и въздействие на изображенията при създаването на творбите. Това превръща самия работен материал в част от цялостната концепция и завършва творческия цикъл.
На вечерните срещи по време на пленера участниците Божидар Тонев, Гергана Рахнева, Дона Стоянова, Емануела Ковач, Зоран Мише, Моника Роменска, Недко Недков, Николина Джановска, Петър Лазаров и Явора Петрова ще представят пред публика свои идеи, проекти и творчески опит.
podiumbg.eu

Print Friendly, PDF & Email