30.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Пилон с българското знаме издига край Добрич общинският комитет „Васил Левски”

Ще учредява и секция в украинския град Измаил
„По инициатива на общинския комитет „Васил Левски” в Добрич по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола организирахме конкурс за рисунка. Показах на ученици календара за тази година на общобългарския комитет, който е посветен на обесването на Апостола. Бях изумен, когато децата отказаха да рисуват обесването на Левски. Реакцията им беше спонтанна. За тях Левски е жив. Дори се почувствах засрамен”, разказва председателят на общинския комитет в Добрич Красимир Масурски.
„Основната ни инициатива през тази година ще е издигането на пилон с българското знаме на кръговото движение на околовръстния път от Добрич за Балчик. Става дума на практика за една тръба, висока 10-15 метра. От общинския комитет „Васил Левски” започваме активна кореспонденция и срещи с общината за издаване на необходимите разрешения за изграждането му. Ще представим инициативата на други патриотични организации в Добрич”, заяви Масурски. „Това е своеобразен израз на чувството ни за дълг и признателност към Родината. С нашата работа се опитваме да поддържаме патриотизма и българщината , които са ни особено нужни сега. Ще провокираме и патриотичната „нагласа” на фирми, които имат необходимата техника и материали. Ако се съберат повече средства, не сме далеч от идята да поставим пилони с националното знаме на всички основни входни пътища към Добрич”, добави Масурски.
„Другата задача, която си е поставил общинският комитет „Васил Левски” в Добрич е най-после да учредим секция на общобългарския комитет в град Измаил,Украйна, при бесерабските българи.Нещата са напреднали, разговорите с българската община „Св. София” там продължават, имаме пълната им подкрепа, както и на други културно-просветни организации на бесарабските българи. Заради Ковид пандемията и сега войната в Украйна, нещата се забавиха, но ние не спираме да кореспондираме. Всяка година част от календарите на комитета, които винаги са тематично свързани с живота и дейноста на Васил Левски, изпращаме за различните организации на бесарабските българи в Измаил и района”, обяснява Масурски.
На проведено отчетно-изборно събрание на общинския комитет „Васил Левски” в Добрич беше избрано ново ръководство – председател Красимир Масурски, секретар на читалище „Йордан Йовков”, зам.-председател Георги Казанджиев и секретар Румен Москов. „Отчетохме дейността за м.г., приехме и програмата за тази. На 10 март ще има национална конференция на общобългарския комитет „Васил Левски” в София в аулата на университета „Св. Кл. Охридски”, добави Масурски. Уникалното, според него, на комитета в Добрич е, че е единственият в страната, който е в читалище /читалище „Йордан Йовков”/. Има общински комитети, които развиват дейности с читалища, уточни той. Масурски посочва и много добрата инициатива на комитета – създаването на центъра „Млад възрожденец”. През м.г. в дейностите му се включиха около 60 деца. Всяка година има и деца от други националности, през м.г. в заниманията участваха и украинчета, дошли с майките в България заради войната в страната им. Клубът е тематичен и е под егидата на комитета. „Имаме срещи и с родителите – разговаряме за велики личности от българската история, свързани с Добруджа, като ген. Иван Колев, местни исторически личности, правим заедно концерти”, обяснява Масурски. ДТ

Print Friendly, PDF & Email